PREMIERA. Judecatorii au anulat amenda primita de un sofer care circula cu 52 km/h peste viteza legala, dupa ce acesta a invocat un motiv legat de Covid-19

O instanta din Romania a pronuntat o hotarare in premiera nationala, care se poate constitui intr-un precedent judiciar, raportat la perioada pandemiei de coronavirus: a anulat amenda primita de un sofer, care a fost prins circuland cu 52 km/ora peste viteza legala, si i-a restituit permisul de conducere, acceptand argumentul ca petentul se afla in stare de necesitate.


Mai exact, acesta tocmai aflase ca fiica sa este infectata cu Covid-19 si se grabea sa ajunga la ea.

“Instanta apreciaza ca, in conditiile instituirii starii de alerta pe teritoriul Romaniei, se poate aprecia ca petentul se afla sub presiune, existand un impact emotional puternic, explicabil in cazul oricarui parinte in raport de starea de sanatate a copilului sau, constientizand existenta pericolului si dorind sa asigure transportul minorei de la domiciliul mamei acestuia catre o unitate medicala, cat mai devreme. Pentru aceasta, instanta apreciaza ca este indeplinita si conditia privitoare la caracterul inevitabil al pericolului”, se mentioneaza in sentinta Judecatoriei Buzau, pronuntata la termenul din 21 septembrie.

In procesul-verbal intocmit de politisti in seara zilei de 21.07.2020, ora 20,38, se mentioneaza ca petentul a condus un autoturism BMW, pe Soseaua Nordului, dinspre Bucuresti catre Focsani, in zona km 109, cu o viteza de 122 km/h, pe un sector de drum cu limita de 70 km/h.

Petentul a semnat procesul-verbal, mentionand la rubrica destinata obiectiunilor ca se grabeste sa ajunga la copil. In plangerea contraventionala, barbatul nu a contestat temeinicia actului sanctionator, recunoscand savarsirea faptei, invocand, insa, faptul ca sunt incidente dispozitiile legale privitoare la starea de necesitate.

In apararea sa, petentul a depus la dosar inscrisuri medicale, intocmite in aceeasi zi cu procesul-verbal, la interval de o ora, care au confirmat starea de rau a minorei, care, ulterior, in 09.09.2020, a fost detectata ca fiind infectata cu virusul Covid-19. (G.I.)

Leave a Reply