Aeroportul International Timisoara ramane la Ministerul Transporturilor! CCR a admis obiectia Guvernului si a stabilit ca legea privind transferul societatii la CJ Timis si CL Timisoara este neconstitutionala

Plenul Curtii Constitutionale a admis, in sedinta din 07.10.2020, cu unanimitate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Guvernul Romaniei si a constatat ca Legea privind transferul, cu titlu gratuit, al pachetului integral de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala „Aeroportul International “Traian Vuia” Timisoara S.A. din proprietatea privata a statului si din administrarea Ministerului Transporturilor in proprietatea privata a Consiliului Judetean Timis si Consiliului Local Timisoara este este neconstitutionala, in ansamblul sau.


“A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Guvernul Romaniei si a constatat ca este neconstitutionala, in ansamblul sau, Legea privind transferul, cu titlu gratuit, al pachetului integral de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala „Aeroportul International Timisoara “Traian Vuia” S.A. din proprietatea privata a statului si din administrarea Ministerului Transporturilor in proprietatea privata si in administrarea Consiliului Judetean Timis si, respectiv, in proprietatea privata si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara”, se mentioneaza intr-un comunicat emis de Compartimentul Relatii externe, relatii cu presa si protocol al Curtii Constitutionale.

La finele lui august, Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege prin care Aeroportul International Timisoara urma sa fie transferat de la Ministerul Transporturilor la autoritatile judetene si locale. Proiectul depus de deputatul PSD de Timis Alfred Simonis trecuse si de Senat.

Potrivit acestuia, CJ Timis urma sa primeasca 55% din actiunile aeroportului, Primaria Timisoara – 25%, iar restul ar fi ramas la Fondul Proprietatea. In urma cu o luna, Guvernul a atacat aceasta lege la Curtea Constitutionala, ceea ce l-a revoltat pe Alfred Simonis.

„Aeroportul «Traian Vuia» din Timisoara este ultimul aeroport din tara inca in subordinea ministerului, iar prin acest demers guvernul intarzie preluarea institutiei. Este o sfidare a PNL si o manevra anti-Timisoara. Parlamentarii PNL de Timis au votat impotriva transferului, iar acum si guvernul se pozitioneaza categoric impotriva. De ce alte aeroporturi pot fi la autoritatile locale, iar Timisoara nu? Ce interese se ascund in spatele acestei manevre? Ce interese au combinatorii Vela si Falca, initiatorii esuatei tentative de a pune mana pe Aeroportul Timisoara si a-l trece sub influenta lor? O privatizare in forta, vreo dedicatie?”, au fost intrebarile deputatului de Timis, din momentul sesizarii CCR, la care s-a oferit doar raspunsul Curtii Constitutionale. (G.I.)

Leave a Reply