PERCHEZITII. Actionarii fabricii de contoare AEM Timisoara, printre care si fosta directoare Olimpia Moica, saltati de mascati. Procurorii DIICOT cerceteaza o frauda de peste 60 milioane de euro

Descinderi si perchezitii in dosarul jafului de la fabrica de contoare AEM Timisoara, la baza caruia sta o sesizare depusa la DIICOT de unul dintre fostii actionari ai intreprinderii.


Printre cei care au fost ridicati de mascati, marti dimineata, se numara si fosta directoare a fabricii, Olimpia Moica (foto), suspectata ca ar fi constituit un grup infractional care, in perioada 2011 – 2017, ar fi fraudat fabrica de contoare cu peste 60 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, functionarea schemei infractionale a fost posibila, ani de-a randul, si datorita companiei de audit PricewaterhouseCoopers Romania, care a furnizat, contra cost, serviciul de audit financiar al Companiei AEM S.A. Timisoara. Rapoartele anuale ale evaluarilor PWC s-au finalizat, de fiecare data, cu concluzia „fara rezerve asupra activitatii economice desfasurate”, sintagma prin care s-a ascuns managementul fraudulos al fabricii si s-a mentinut increderea in randul actionarilor, dar si a colaboratorilor economici.

Metoda folosita pare ingenioasa si oarecum clasica. Grupul infractional, organizat de Olimpia Moica si de sotul acesteia Ioan Moica, cu complicitatea a peste 60 de angajati ai companiei a falsificat situatia economica reala a societatii. Frauda era destul de simpla.

Olimpia Moica repartiza catre membrii grupului premii enorme pentru merite deosebite si diverse alte stimulente pentru productie si performante economice, inexistente si contabilizate in fals.

La randul lor, membrii grupului returnau in conturile familiei Moica aproximativ 80 de procente din sumele primite, pe baza unor contracte de imprumut fictiv. Aproape toate lichiditatile societatii au fost folosite in acest scop. Iar sumele pentru functionarea societatii AEM au fost create prin credite, prin neplata furnizorilor, precum si cu complicitatea unor clienti care au platit in avans o marfa inexistenta.

Ca sa nu se declanseze nici o alarma, pe toata perioada derularii fraudei, au fost mentinute aparentele unei societati profitabile si a unui important si respectabil contribuabil. Cu o rigoare matematica, doamna de fier de la AEM a achitat toate obligatiile financiare fata de stat.

Jaful organizat de fosta conducere executiva a AEM a fost stopat exact in perioada in care pregatea impingerea societatii in insolventa si faliment.

In ultimul moment al derularii acestei mari escrocherii, Consiliul de supraveghere a dispus verificarea stocului de produse finite, validat si de PWC. Astfel, a fost descoperita o lipsa din gestiune a aproximativ 800.000 de contoare, contabilizate in fals ca productie finita.

Procurorii vor stabili imprejurarile in care auditorii de la PWC, insarcinati cu inventarierea stocurilor, nu au putut sa constate aceasta lipsa si sa observe falsificarea situatiei economice de la AEM.

Serioase semne de intrebare se ridica si in legatura cu lipsa de reactie a bancilor implicate de familia Moica in operatiunea de spalare a banilor, in conditiile in care au avut loc nenumarate retrageri si depuneri de sume in numerar, respectiv de transfer, a acestora in conturi deschise la banci din Austria, Canada, Spania si alte tari.

De asemenea, au fost operate si depuneri directe la banci din strainatate, cu prilejul deplasarilor efectuate in exterior (Italia, Turcia s.a.) de membri ai grupului infractional.

Dupa ce s-a constatat frauda, Consiliul de supraveghere a convocat A.G.A., in vederea revocarii directoratului si a trimiterii cazului in justitie pentru stabilirea vinovatilor, iar noua echipa manageriala a luat masurile necesare relansarii activitatii.

Mai multe persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara si vor fi cercetate pentru constituire de grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, delapidare, inselaciune si prezentare actionarilor cu rea-credinta a unei situatii financiare inexacte pentru ascunderea situatiei reale.

Reamintim faptul ca, o perioada, inainte de a deveni europarlamentar, la AEM a fost angajata si Elena Basescu, una dintre fiicele fostului presedinte Traian Basescu. In acei ani, administratorul AEM Timisoara era Bebe Ionescu, nimeni altul decat cuscrul fostului sef al statului. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply