Troc cu MEDALII. Presedintele Romaniei va fi premiat de autoritatile germane, la nici o luna dupa ce a venit la Timisoara si i-a decorat pe reprezentantii concernului Continental

La nici o luna de cand Klaus Iohannis a venit la Timisoara pentru a-i decora pe reprezentantii concernului Continental cu medalia Ordinul Meritul Industrial si Comercial in grad de ofiter, cu prilejul aniversarii a 20 de ani de activitate a companiei din Hanovra in Romania, autoritatile germane au decis sa intoarca gestul prezidential.


Astfel, miercuri, 14 octombrie, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Magdeburg, Republica Federala Germania, Klaus Iohannis va primi premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite in procesul european de unificare”.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfintilor Mauritius si Katharina), loc simbolic, cu semnificatie deosebita pentru istoria Europei, care adaposteste de peste 1000 de ani mormantul lui Otto I, Imparat al Sfantului Imperiu Roman.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o data la doi ani, personalitatilor si organizatiilor care au merite deosebite in procesul european de unificare si in promovarea gandirii europene.

Distinctia a fost acordata pentru prima data in anul in 2005, cu ocazia aniversarii a 1200 de ani de existenta a orasului Magdeburg.

Printre personalitatile carora li s-a decernat pana in prezent aceasta distinctie se numara Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul presedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul presedinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum si fostul Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate Federica Mogherini.

In anul 2015, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a fost prima institutie distinsa cu acest premiu.

Anul trecut, presedintele a primit si premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat aceasta distinctie pentru ca a fost „un campion de exceptie” in promovarea valorilor europene si a cooperarii din UE. (Mara Ion)

Leave a Reply