Procurorul care a amendat cu cate 5.000 de lei doi politisti de la Rutiera, dupa ce acestia au indraznit sa-l opreasca in trafic, achitat in prima instanta. A fost trimis in judecata de SIIJ pentru abuz in serviciu

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, ieri, achitarea unui procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Solobozia, care a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu.


Laurentiu Vasilescu este acuzat ca a decis aplicarea a doua amenzi judiciare in valoare de 5.000 de lei, maximul prevazut de lege, politistilor care l-au oprit in trafic si l-au sanctionat pentru ca depasise viteza legala si avea ITP-ul expirat.

Evenimentul s-a petrecut in 3.07.2018, pe DN 2A, pe raza localitatii Ciochina, judetul Ialomita, cand agentii Ionel Mocanu si Gabriel Raducanu au oprit un sofer care conducea cu viteza prea mare. La volan se afla procurorul Mihai Laurentiu Vasilescu, care a fost amendat cu 2.175 de lei si a ramas fara placutele de inmatriculare, in conditiile in care avea ITP-ul expirat.

Procurorul a incercat sa spuna ca este o masina de serviciu si nu avea de unde sa stie ca inspectia tehnica este expirata, insa nu i-a induplecat pe politisti sa-l lase sa-si continue drumul, masina fiind indisponibilizata.

“Ne-a amenintat ca se va sesiza din oficiu si ne va face dosar penal pentru impiedicarea, in orice mod, a executarii atributiilor ce revin organelor judiciare. Am fost jigniti cu apelative ce nu pot fi reproduse in scris, pentru a nu lua masurile legale”, au relatat politistii intr-o plangere adresata, in 8.07.2018, prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia.

Dupa patru luni de la incident, politistii au primit cate o amenda judiciara in valoare de 5.000 de lei, printr-o ordonanta semnata de procurorul Mihai Laurentiu Vasilescu, care a invocat abaterea judiciara prevazuta de art. 283 CPP, respectiv impiedicarea in orice mod a exercitarii, in legatura cu procesul, a atributiilor ce revin organelor judiciare.

De asemenea, magistratul a reclamat faptul ca  toata procedura la care a fost supus de politisati a durat prea mult, ca a fost ironizat si ca ca politistii au refuzat sa il transporte la parchet, desi se deplasau spre Slobozia, motiv pentru care a intarziat la serviciu.

Sanctionarea politistilor care si-au indeplinit atributiile de serviciu au atras atentia Inspectiei Judiciare, care s-a autosesizat si l-a trimis pe Mihai Laurentiu Vasilescu in fata confratilor sai de la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

In urma cercetarilor, acesta a fost acuzat de abuz in serviciu, infractiune care nu a fost confirmata si de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Sentinta nu este definitiva. (V.E.)

Leave a Reply