DRAFT. Instructiune pentru intors cartile. 13 proiecte artistice in stadiul de idee prezentate de curatorul Maria Orosan-Telea la Kunsthalle Bega Box (P)

Curatorul Maria Orosan-Telea condenseaza in spatiul Kunsthalle Bega Box, sub numele Later Edit, nu mai putin de 13 evenimente cuprinse in programul „Draft” – un program curatorial despre proiecte artistice in stadiu de idee, partial realizate sau replicabile la scara mai mare, desfasurat din 2018 in Biblioteca Pavilion.


In prima zi a expozitiei, sambata, 17 octombrie 2020, intre orele 18,00 – 21,00, vizitatorii sunt invitati sa interactioneze direct cu Ioana Terhes in performance-ul Public Privacy si sa-l urmareasca pe George Rosu cu interventia Instructiune pentru intors cartile.

„Draft” a inceput in 2018 ca o forma de negociere intre situatii artistice in curs de cristalizare si solutiile de prezentare pe care acestea le-au adoptat intr-un anumit moment al procesului de productie.

Pentru multe dintre proiecte, „Draft” reprezinta contextul potrivit pentru a-si testa functionalitatea intr-o confruntare reala cu publicul sau pentru a genera lucrarea aflata in stadiu de idee cu ajutorul unei interventii colective si participative.

Artisti: Gavril Pop, Teo Papadopol, Ana Maria Szöllösi, Nicoló Filippo Rosso, Tijana Kačarević, Lera Kelemen, George Rosu, Adrian Oncu, Dorian Bolca, Miki Velciov, Bogdan Matei, Ioana Terhes, Dreaming About my Unborn Child Group (Alexandra Satmari, Dona Arnakis, Elena Langa, Ana Maria Szöllösi, Oana Sas, Loredana Ilie, Ludmila Naghi, Maria Ungureanu, Alma Gyovai, Mihaela Vilau, Gabriela Rosca, Sanziana Gheorghe, Vivien Fritz).

Later Edit, proiect realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara, reia toate aceste proiecte intr-o etapa ulterioara a existentei lor, oferind o imagine simultana, intr-un spatiu comun, lucrarilor acumulate in timp in jurul conceptului de a prezenta idei artistice intr-o forma vizuala cu statut intermediar si incert.

„Fara a privilegia un tip de format, adaptandu-se specificului fiecarei idei propuse de artisti, „Draft” s-a configurat intr-o acumulare de experiente care au operat cu abordari uneori critic-ironice, alteori grave si solemne, aproape ritualice.

Indiferent ca a fost vorba despre chestionari autoreflexive sau orientate inspre lumea exterioara, proiectele s-au bazat, in marea lor majoritate, pe relationare si interactivitate.

Fragilitatea echilibrului dintre predefinit si neprevazut a fost asumata de artisti prin gesturi si actiuni precum stergerea paginilor caietelor personale din scoala primara, interventia directa, constructiva sau distructiva, asupra unor obiecte sculpturale, configurarea unei geografii imaginare bazate pe trairi si emotii personale, intoarcerea tuturor cartilor din biblioteca aflata in spatiul dat, orchestrare si interpretarea cu ajutorul catorva instrumente muzicale a unei partituri compuse din elemente grafice animate, colectarea marturiilor despre anxietati, testarea interactivitatii unor senzori pentru a genera semnale luminoase pe harta defrisarilor ilegale sau trimiterea de mesaje via mail celor mai importante institutii de arta din lume”, arata Maria Orosan-Telea. (I.P.)

Kunsthalle Bega prezinta: Later Edit

Curator: Maria Orosan-Telea

Perioada: 17.10.2020 – 20.11. 2020
Deschidere: sambata, 17 octombrie, intre orele 18 – 21

Intrarea pe scara exterioara dinspre Piata 700

Program de vizitare:

Marti – Sambata, ora 12 – 18

Intrarea libera.

Sursa foto: Program curatorial „Draft”

Leave a Reply