Programarea online – serviciu electronic la dispozitia contribuabililor. VEZI cum vor fi primiti contribuabilii de catre inspectorii fiscali (P)

Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au dezvoltat si implementat serviciul electronic Programarea online care da posibilitatea contribuabililor de a se programa pentru intalnirea cu un inspector ANAF in vederea solutionarii unei problematici fiscale, dar si pentru identificarea vizuala online in vederea aprobarii inregistrarii in Spatiul Privat Virtual.


Serviciul de programari online este disponibil pe site-ul www.anaf.ro, la rubrica Servicii online, pozitia 5 – Programari online sau se acceseaza direct urmatorul link:

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/ro_anaf_serviciionline_programari_online/. Serviciul este disponibil si in Spatiul Privat Virtual.

Contribuabilii-persoane fizice si juridice se pot programa online pentru intalnirea cu un inspector A.N.A.F in vederea solutionarii unei problematici fiscale la sediile Administratiilor Judetene ale Finantelor Publice si ale Administratiilor Sectoarelor 1 – 6 ale Finantelor Publice.

Contribuabilii, in functie de problematica fiscala, vor fi primiti de functionari fiscali in functie de domeniul selectat, personal care apartine urmatoarelor structuri din cadrul unitatilor fiscale:

  • declaratii fiscale persoane fizice;
  • declaratii fiscale persoane juridice;
  • evidenta pe platitor persoane fizice;
  • evidenta pe platitor persoane juridice;
  • avize si autorizatii (case de marcat);
  • executare silita persoane fizice;
  • executare silita persoane juridice;
  • cazier fiscal;
  • asistenta contribuabili;
  • evitarea dublei impuneri.

Serviciul de programare online este pus la dispozitia contribuabililor pentru aspecte ce nu necesita timp indelungat de solutionare, timpul alocat fiecarei programari fiind de maximum 30 de minute.

In cazul in care contribuabilii intarzie sau nu se prezinta conform programarii, acestia vor fi preluati in limita timpului ce le-a fost alocat (in intervalul celor 30 de minute, conform programarii).

Avand in vedere contextul pandemic, accesul contribuabililor in incinta unitatii fiscale va fi permis numai dupa ce s-a efectuat operatiunea de termometrizare si doar daca acestia poarta masca de protectie (care sa acopere gura si nasul).Contribuabilii care nu indeplinesc aceste conditii vor fi informati cu privire la anularea programarii si la necesitatea reprogramarii acesteia cu respectarea conditiilor mentionate.

Pentru primirea contribuabililor pe baza de programare, in incinta administratiilor judetene este amenajat un spatiu dedicat, in apropierea punctului de acces in sedii.

Contribuabilii-persoane fizice care doresc sa se inregistreze in Spatiul Privat Virtual fara a se deplasa la sediul organului fiscal au posibilitatea de a se programa online pentru efectuarea identificarii de la distanta de catre organul fiscal prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuala online).

In acest scop, in aplicatia “Programari online“, dupa bifarea tipului de persoana (persoana fizica) si completarea rubricilor cu datele de identificare si organul fiscal la se doreste programarea, se va alege serviciul: Identificarea vizuala on-line (sistem video).

Programarea online pentru identificarea vizuala online (sistem video) trebuie efectuata in termen de 10 zile de la inregistrarea in Spatiul Privat Virtual. Inregistrarea in Spatiul Privat Virtual se efectueaza prin completarea si transmiterea cererii de inregistrare in Spatiu Privat Virtual, disponibila la urmatorul link:
https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp.

In cererea de inregistrare in SPV, contribuabilul isi exercita optiunea privind aprobarea  prin identificare vizuala online (in campul “Tipul de aprobare”).

In cazul exercitarii de catre persoana fizica a optiunii privind aprobarea prin identificare vizuala online, A.N.A.F transmite persoanei fizice o informare, pe adresa de posta electronica completata in formularul de inregistrare, care cuprinde:
a) instructiuni de desfasurare a identificarii vizuale online ce se va derula;
b) comunicarea faptului ca, in situatia in care nu poate participa la identificarea vizuala online la data si ora programate, acesta are posibilitatea de a solicita o reprogramare.
c) comunicarea faptului ca neprezentarea la ora si data ce vor fi comunicate va conduce la respingerea inregistrarii in SPV;
d) reguli de conduita.

In situatia in care persoana fizica nu poate participa la sesiunea video, aceasta se poate reprograma in intervalul celor 10 zile. (I.P.)

Leave a Reply