Fostul deputat PSD Cristian Rizea, retinut la Chisinau! Acesta urmeaza sa fie adus in Romania pentru a-si ispasi condamnarea pentru coruptie

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat in Romania la 4 ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a fost retinut, marti dupa-amiaza, la Chisinau, la putin timp dupa ce presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetatenia, scrie jurnal.md, citat de Mediafax. Rizea ar putea ajunge in Romania chiar in aceasta noapte, a anuntat avocatul sau, la aproape trei ani de cand s-a refugiat in tara vecina pentru a scapa de inchisoare.


Extradarea politicianului, o vreme chiar si secretar general al PSD, are loc la putin timp dupa ce a scris cartea Spovedania lui Rizea si a inceput sa vorbeasca la Realitatea TV despre marile tunuri si coruptia din Romania.

Avocatul lui Cristian Rizea, Alexandru Morarescu, sustine ca fostul deputat este victima unui abuz.

„L-au condus la Politie. Ne aflam in fata unui abuz, in fata lui Igor Dodon. El poate veni in Romania in noaptea asta sau niciodata”, a declarat avocatul lui Cristian Rizea, Alexandru Morarescu, citat de jurnal.md.

Presedintele Republicii Moldova a anuntat, marti, 3 noiembrie, intr-o conferinta de presa, ca i-a retras, cu o zi in urma, cetatenia lui Cristian Rizea.

„A fost si un decret interesant, ieri, pe care l-am semnat. S-a discutat foarte mult in presa despre un oarecare Rizea, cetatean al Romaniei care s-a ascuns in Moldova. Vreau sa va spun ca la propunerea Comisiei pentru Cetatenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetatenia acestui personaj si, deja, organele competente din Republica Moldova si Romania trebuie sa faca schimb de informatii sa intreprinda actiuni pentru a-l expulza din tara”, a declarat Igor Dodon.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea se afla la Chisinau, in Republica Moldova, unde s-a stabilit impreuna cu familia sa, unde se stia ca ar fi protejat de serviciile secrete ruse si protejat de Igor Dodon.

Anterior retragerii cetateniei lui Rizea, presedintele Igor Dodon a negat faptul ca i-ar fi acordat protectie fostului deputat PSD, potrivit presei din Republica Moldova. Dodon spunea ca Rizea a depus actele pentru a obtine cetatenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obtinuse pasaportul moldovenesc. Dodon a sugerat ca politicianul roman a obtinut cetatenia in urma unei intelegeri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, scrie jurnal.md.

In decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost gasit vinovat de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA ca a pretins in mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulata sub forma a doua contracte de imprumut fictive. (V.E.)

Leave a Reply