Climathon Timisoara 2020, concurs de idei inovatoare focalizat pe apa. CCIA Timis, partener oficial al Programului EIT Climate KIC (P)

In calitate de partener oficial in Romania al Programului EIT Climate KIC,  Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si partenerii organizeaza anual, la Timisoara, un maraton de 24 ore care se desfasoara concomitent in mai multe orase ale lumii, unde se dezbat teme de mare actualitate. Climathom este un concurs international de idei si propuneri ce pot fi transformate in solutii inovatoare si actiuni pentru adaptarea la schimbarile climatice.


CLIMATHON Timisoara 2020 se desfasoara in perioada 20 – 21 noiembrie, in organizarea  CCIA Timis, Aquatim si Asociatia One Source.

Editia actuala este una focalizata pe apa si reinventarea relatiei cu aceasta resursa esentiala. Sub titlul „Be Water Smart!”, concursul lanseaza arhitectilor, inginerilor, peisagistilor, profesionistilor si studentilor din orice alte domenii, precum si elevilor, provocarea de a gasi solutii sustenabile de integrare a apei de ploaie in ciclul urban si in stilul de viata, de la scara mica la mare, din gospodarie, pe strada si in oras, inclusiv valorificarea apei uzate.

Concurentii vor lucra in echipe, iar propunerile vor fi evaluate de catre un juriu multidisciplinar, din punct de vedere al fezabilitatii, potentialului inovator si sustenabil, orginalitatii, impactului social si urban. Se vor acorda premii, in valoare totala de 2.000 de lei. Evenimentul cuprinde si o sesiune de prezentari de proiecte, bune practici si ateliere.

Prin participarea la editia actuala a CLIMATHON, compania de apa AQUATIM continua demersurile de a trasforma Timisoara intr-un oras rezilient in relatia cu apa si fenomenele meteo extreme, date de schimbarile climatice.

Dezideratul „zero strazi inundate din canalizare”, in urma ploilor intense, poate fi atins in parteneriat cu comunitatea, antrenand oameni preocupati de mediu, resurse si viitorul planetei. Aquatim a contracarat pericolul inundatiilor din canalizare prin instalarea de rezervoare subterane mari si statii de pompare automata, in punctele vulnerabile ale orasului, dar, cu toate acestea, solutia 100% sustenabila si de rezilienta pe termen lung ramane redirectionarea apei de ploaie, astfel incat ea sa nu mai ajunga in canalizare si la statia de epurare, ci sa fie valorificata ca o resursa utila de apa pentru comunitatea locala.

Participarea este gratuita. Inscrierile se fac accesand link-ul: https://climathon.climate-kic.org/europe/romania/timisoara/?lang=en.

EIT Climate KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa destinat prevenirii schimbarilor climatice, format din companii private dinamice, organizatii academice de renume si institutii ale sectorului public. EIT Climate KIC a fost creata in 2010 de catre Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT).

Informatii suplimentare la telefon 0721896961, e-mail: cbadulescu@cciat.ro, Cristina Badulescu – coordonator Hub EIT Climate-KIC / CCIAT. (I.P.)

 

 

Leave a Reply