Singuratatea, ultima metoda de combatere a Covid-19 recomandata in Austria. “Nu intalniti pe nimeni! Orice contact social este unul prea mult!”

Guvernul austriac introduce noi masuri restrictive, care readuc tara in blocaj, pentru a combate epidemia Covid-19. Masurile vor intra in vigoare, marti, 17 noiembrie, si vor ramane in vigoare pana la 6 decembrie.


Anuntul a fost facut, sambata, de cancelarul federal Sebastian Kurz, care a recomandat o ultima metoda de a combate coronavirusul: “Nu intalniti pe nimeni! Orice contact social este unul prea mult!”, este apelul premierului, potrivit krone.at.

Masura vine in contextul in care, vineri, in Austria s-au inregistrat 9.600 de cazuri noi de infectari cu noul coronavirus. Pentru a putea reduce, din nou, rata de infectare, guvernul cancelarului Sebastian Kurz (ÖVP) a anuntat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa, instituirea unui nou blocaj total.

La intalnirea cu presa au participat ministrul de Interne, Karl Nehammer, vicecancelarul Werner Kogler, cancelarul federal Sebastian Kurz si ministrul Sanatatii, Rudolf Anschober.

Viata va fi restrictionata drastic pentru urmatoarele doua saptamani si jumatate. Fiecare austriac poate sa salveze vieti cu comportamentul sau, “poate chiar a sa, chiar daca multi nu vor sa recunoasca acest lucru”, a spus vicecancelarul Werner Kogler. „Este cu adevarat periculos si cu adevarat grav”, a mai punctat Kogler. „Va rog sa stati acasa! Ar trebui sa iesiti numai in cazuri exceptionale”, este apelul adresat populatiei de vicecancelarul Werner Kogler.

In perioada lockdown-ului, magazinele vor fi inchise, cu exceptia alimentarelor, a farmaciilor, a bancilor si a oficiilor postale, iar scolile vor functiona cu predare la distanta. Intalnirile vor fi limitate la doua persoane care nu fac parte din aceeasi familie.

Austriecii vor putea parasi casa doar pentru a merge la serviciu, pentru a face cumparaturi sau pentru a vizita membrii familiei. Munca cu program redus (Kurzarbeit) va fi extinsa, in continuare, urmand ca firmele sa primeasca ajutor doar daca nu-si concediaza angajatii.

Dupa blocare, scolile si comertul cu amanuntul ar trebui sa fie primele care se deschid, din nou, a precizat Kurz, despre planul revenirii la normal dupa perioada de blocare. „Nimeni nu doreste ca scolile si magazinele sa fie inchise, iar comertul de catering sa ramana blocat, dar trebuie sa facem acest pas impreuna”, a fost apelul cancelarului Kurz catre populatie.

“Trebuie si vom stapani aceasta situatie amenintatoare, vom invinge virusul”, a spus, optimist, ministrul Sanatatii, Rudolf Anschober. Acest blocaj este ultima sansa de a evita un colaps in sistemul de sanatate, este semnalul de alarma tras de ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Rudolf Anschober, descrie gravitatea situatiei, deoarece mii de noi infectii sunt adaugate in fiecare zi. Unda curenta este mai dinamica decat prima. Austria trebuie acum sa „traga frana de urgenta” pentru a impinge numerele in jos, a spus Anschober. Situatia din Austria este dramatica. “Suntem departe de unde trebuie sa ajungem”, a spus Anschober, in conditiile in care numarul de infectii la 100.000 de locuitori este de zece ori mai mare decat valoarea tinta.

Prognosticul expertilor prezice ca aproximativ 7.000 de noi infectii sunt de asteptat in fiecare zi in saptamana urmatoare. 584 de persoane au in prezent nevoie de ingrijire medicala intensiva. (G.G.)

Leave a Reply