BREAKING! Maia Sandu a castigat alegerile prezidentiale din Republica Moldova, cu un procent de 57%. Candidatul pro-rus Igor Dodon, doar 7,5% dintre voturile diasporei

Maia Sandu, candidatul pro-european la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, a castigat la un scor categoric batalia de la urne cu actualul presedinte pro-rus, Igor Dodon.


Potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Comisia Electorala Centrala, dupa procesarea buletinelor de vot din peste 99% a sectiilor de votare, Maia Sandu a fost votata de 57% dintre alegatori (913.718 de voturi), in timp ce contracandidatul ei, Igor Dodon, a fost votat de 43% (689.248 de alegatori).

In diaspora, unde au fost numarate, pana la ora redactarii articolului, un numar de 234.842 de voturi, un record pentru alegerile din Republica Moldova, diferenta dintre Maia Sandu si Igor Dodon devine tot mai umilitoare pentru actualul presedinte al tarii.

Maia Sandu a fost votata de 92,47 % dintre moldovenii aflati in strainatate, in timp ce Igor Dodon a luat numai 7,53 la suta din voturi.

In urma turului II al alegerilor de peste Prut, Maia Sandu devine prima femeie presedinte din Republica Moldova, insa, dupa cum anticipeaza presa din tara vecina, va avea de infruntat un parlament cu o majoritate ostila, ceea ce poate duce, in urmatoarea perioada, la alegeri parlamentare anticipate.

In turul doi al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, care s-au desfasurat duminica, Maia Sandu, liderul formatiunii pro-europene Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), s-a confruntat cu actualul presedinte al tarii, Igor Dodon. Acesta s-a inscris in cursa electorala ca independent, avand sustinerea Partidului Socialistilor din Republica Moldova.

Prezenta la vot in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale a fost de 52,77%, ceea ce inseamna ca in total s-au prezentat la urne 1.646.626 alegatori.

Reamintim ca, in primul tur al alegerilor din Republica Moldova, desfasurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obtinut 36,16% din voturi, in timp ce Igor Dodon a fost votat de 32,61% din electorat, majoritatea cu simpatii rusofile. (Mara Ion)

Leave a Reply