Gradina Zoologica din Timisoara isi va inchide portile! Primarul Dominic Fritz vrea sa trimita animalele in parcurile zoo din Karlsruhe sau Szeged, unde sa fie preluate in custodie

Primarul Dominic Fritz a anuntat, marti, ca Gradina Zoologica din Timisoara va fi inchisa, iar animalele vor fi trimise la Karlsruhe sau Szeged, unde vor ramane in custodie pana la modernizarea habitatului de la Padurea Verde. Edilul a subliniat faptul ca, in ultimii ani, acolo nu s-au mai facut investitii, conditiile de detinere au devenit tot mai proaste, iar din acest motiv mai multe animale au murit.


In urma cu sapte ani, o zebra primita ca donatie din Cehia s-a inecat intr-un helesteu al gradinii, iar dupa trei ani, o alta a murit pentru ca, potrivit reprezentantilor primariei de atunci, era „habauca”.

In urma cu mai putin de doua luni, o haita de caini au ucis toti cei sase canguri, iar acum un pui de cerb este grav bolnav, din cauze digestive.

„La Gradina Zoo nu s-au mai facut investitii de ani de zile si traieste pe un buget enorm de mic, la limita, nu este un management profesionist pentru aceasta si chiar daca sunt acolo ingrijitori, habitatul nu este la standardele necesare.

Pentru cerbul bolnav, am trimis veterinarul nostru, starea de sanatate a animalului nu este buna, are o indigestie prin impastare, adica i s-a acumulat hrana in stomac. Ma tem ca pentru acest cerb sperantele de viata nu sunt foarte mari. Situatia nu mai poate ramane asa.

Am luat decizia sa inchidem Gradina Zoo pana vom avea un concept de dezvoltare foarte clar, pana vom face investitii majore si sa o redeschidem ca o gradina zoologica educativa, in care conservarea si biodiversitatea este prioritate, moderna, europeana, unde animalele si bunastarea lor sunt pe primul loc”, a declarat Dominic Fritz, intr-o conferinta de presa.

Edilul a anuntat ca se analizeaza daca pentru unele animale se pot asigura conditii sa fie pastrate, iar altele vor fi relocate in alte gradini zoologice care au conditii.

Fritz a anuntat ca va lua legatura si cu orasele infratite care au gradini zoologice, intre care Karlsruhe si Szeged, pentru a le prelua in custodie.

Gradina Zoologica din Timisoara este unul dintre obiectivele turistice trecute in itinerariile Capitalei Culturale Europene, iar primarul isi doreste ca aceasta sa poata fi redeschisa, in noul concept, eventual chiar si extinsa, pana in anul 2023, cand municipiul va exercita acest titlu cultural. (Mara Ion)

Leave a Reply