Un proiect transfrontalier derulat de Universitatea Politehnica Timisoara, in parteneriat cu un liceu din Belgrad, faciliteaza accesul tinerilor pe piata muncii, in calitate de antreprenori (P)

In cadrul proiectului „Prin cunoastere, la afaceri si la dezvoltarea inteligenta a Banatului”, derulat prin Programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, Universitatea Politehnica Timisoara va organiza, in data de 25.11.2020, la ora 13, in mediul online, conferinta finala a proiectului, la Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.


In cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o retea inovatoare durabila cu scopul de a creste competentele de angajare si accesul pe piata muncii a tinerilor din zona transfrontaliera.

In cadrul proiectului s-au desfasurat 4 cursuri pentru profesori, tinerii au beneficiat de avantajele oferite de programul TES (workshopuri si ateliere de lucru in domenii prioritare, dar si consiliere), totul s-a realizat cu ajutorul platformei MYTES dezvoltata in cadrul proiectului, https://mytes.upt.ro/courses/login/index.php.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeana, prin programul „Interreg-IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia” este implementat de catre Universitatea Politehnica Timisoara, in calitate de beneficiar lider de proiect, si Liceul „Nikola Tesla”, din Belgrad, in calitate de Partener 2.

Proiectul este implementat pe o perioada de 1 an si doua luni, avand prevazut un buget total de 195.168,75 euro, din care suma de 97.579,65 euro revine Universitatii Politehnica Timisoara.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;

  • Imbunataţirea participarii tinerilor la dezvoltarea competentelor tehnice si de angajabilitate;

  • Asigurarea accesului egal la piata muncii si imbunatatirea angajabilitatii.

“In cadrul proiectului s-au achizitionat echipamente IT pentru laboratorul 3D din UPT: 10 calculatoare, 8 laptop-uri, 1 imprimanta AN, 1 multifunctionala, 1 videoproiector cu ecran, 3 imprimante 3D si 2 scanere 3D”, ne-a comunicat Luisa Izabel Dungan, manager de proiect.

Proiectul a acordat o atentie deosebita:

  • promovarii echipelor multidiciplinare prin participarea angajatorilor la procesul de invatare al tinerilor din PROGRAMUL TES;

  • promovarii PROGRAMULUI TES integrat in randul tinerilor (sesiuni de instruire, platforma online TES si activitati de sprijin pentru tineri in cautarea de locuri de munca);

  • promovarii unui climat favorabil dezvoltarii;

  • promovarii motivatiei (cresterea motivatiei pentru tineri sa se angajeze pe cont propriu; sa isi dezvolte abilitati antreprenoriale si competente pentru a deveni independent (pentru a deveni antreprenor);

  • promovarii pregatirii profesionale (consolidarea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru infiintarea unei afaceri, spre exemplu). (I.P.)

Leave a Reply