Adrian Pau, Pro Romania: “Trebuie sa modificam Legea Achizitiilor Publice” (P)

De 30 de ani, in Romania se promit si nu se realizeaza mii de kilometri de autostrada de fiecare partid care ajunge la guvernare. O fi incompetenta, rea intentie sau alte interese, este greu de spus. Ceea ce este, insa, foarte clar e ca actuala Lege a Achizitiilor Publice este deficitara si necesita modificari serioase, dar si rapide. Poate cel mai bun exemplu legat de carentele acestei legi este al de autostrazilor.


Infrastructura rutiera din Romania insumeaza azi doar 870 de kilometri de autostrada dintr-un necesar de 3000. Un calcul matematic simplu ne arata ca in Romania s-au construit, in ultimii 30 de ani, putin sub 30 de kilometri de autostrada pe an! In acest ritm, avem nevoie de inca 70 de ani pentru a ajunge la necesarul de 3000 de kilometri.

Din acest motiv, Pro Romania sustine o serie de modificari importante la Legea Achizitiilor Publice. “In primul rand, trebuie stabilit un calendar clar al procesului de achizitie, pentru ca in Romania un astfel de proces dureaza intre 2 si 3 ani.

De asemenea, este foarte important sa eliminam extremele, mai exact cea mai mare si cea mai mica oferta, pentru ca niciuna dintre ele nu are corespondent in realitate”, spune Adrian Pau, candidat Pro Romania Timis la Camera Deputatilor.

Una dintre problemele cu care beneficiarul lucrarilor se confrunta in urma achizitiilor publice o reprezinta firmele care au ca singur obiect de activitate depunerea de constestatii, iar pana la solutionarea acestora se pierd uneori ani de zile. Adrian Pau, candidatul Pro Romania la Camera Deputatilor sune ca aceste metehne trebuie eliminate.

“Avem o solutie si in acest caz si am gandit un mod de eliminare a constatarilor clasici, care urmaresc doar sa obtina anumite foloase sau sa incetineasca anumite proiecte. Asadar, daca o societate doreste sa consteste o licitatie publica, trebuie sa depuna o garantie de 10% din valoarea contractului, suma ce va fi pierduta in cazul in care contestatia este respinsa.

Prin aceasta prevedere putem accelera procesul de selectie al firmelor castigatoare. Totodata, noi consideram ca in desemnarea castigatorului nu trebuie sa primeze intr-o proportie foarte mare oferta financiara, ci cea tehnica, precum si perioada de prestare a serviciilor, calitatea materialelor si solutiile inovative”, a mai declarat Adrian Pau.

(Comandat de Partidul Pro Romania Filiala Timis. Executat de SC Best Media Communication SRL. Cod Mandatar Financiar: 11200008)

Leave a Reply