FLAGRANT. Procurorii DNA Timisoara au saltat un consilier din cadrul OJFIR Caras-Severin, dupa ce a luat o spaga de 15.000 de lei

Un consilier din cadrul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Caras-Severin, institutie care gestioneaza finantarile europene din agricultura, in plan judetean, a fost retinut, marti, de procurorii DNA Timisoara, in urma unui flagrant de luare de mita.


Potrivit acuzatiilor, barbatul l-ar fi conditionat pe un agricultor sa-i plateasca jumatate din ultima transa, insemnand 5.000 de euro, pe care agricultorul trebuia sa o primeasca in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene prin masura „Tanarul Fermier”.

In cazul in care nu se conforma, functionarul public i-a dat de inteles agricultorului ca „va face demersuri ca institutia sa considere ca proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul sa restituie toti banii pe care ii primise anterior in cadrul proiectului”, noteaza procurorii anticoruptie.

Comunicatul integral al DNA 

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 25 noiembrie 2020, a inculpatului Niagu Martin Ianas, consilier in cadrul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Caras – Severin (institutie care gestioneaza finantarile europene din agricultura in plan judetean) pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, in contextul unui control pe teren, inculpatul Niagu Martin Ianas i-ar fi cerut unui agricultor (martor in cauza) 5.000 de euro, reprezentand jumatate din banii pe care agricultorul trebuia sa ii primeasca drept ultima transa de plata in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene prin masura „Tanarul Fermier”.

In schimbul banilor, functionarul din institutia care gestioneaza fonduri europene s-ar fi angajat sa deconteze ultima transa de 10.000 de euro, iar in plus, a lasat sa se inteleaga ca, in caz de refuz, va face demersuri ca institutia sa considere ca proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul sa restituie toti banii pe care ii primise anterior in cadrul proiectului. Ulterior, inculpatul Niagu Martin Ianas si-ar fi diminuat pretentiile la o treime din ultima transa, respectiv 3.350 euro.

La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianas a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima transa aferenta proiectului finantat din fonduri europene, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. La actiunea de constatare a infractiunii flagrante au participat si ofiteri de politie ai Directiei Generale Anticoruptie”. (V.E.)

One thought on “FLAGRANT. Procurorii DNA Timisoara au saltat un consilier din cadrul OJFIR Caras-Severin, dupa ce a luat o spaga de 15.000 de lei

  1. Felicitari ptr reusita!
    Doar ca nu DNA ar avea competenta de instrumentare a cauzei, ci Parchetul judetean.

Leave a Reply