Un chirurg a fost obligat la plata a 20.000 de lei cu titlu de daune morale, dupa ce a postat pe Facebook mesaje despre oameni si fapte de la varful sistemului medical din Romania

O serie de mesaje postate pe Facebook de medicul chirurg dr. Marian Stamate (foto 1), de la Spitalul Coltea din Capitala, au facut obiectul unui dosar de daune judecat de Tribunalul Bucuresti, dupa ce fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota (foto 2), a reclamat faptul ca, prin acele mesaje, i-a fost afectat prestigiul, onoarea si viata personala.


Desi reclamantul si sotia sa au suferit o condamnari la inchisoare cu suspendare in dosarul de trafic de ovocite din clinica Sabyc, verdictul final fiind pronuntat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, paradoxal, acesta a reusit sa-l convinga pe judecatorul de la Tribunalul Bucuresti, care a solutionat dosarul mesajelor de pe Facebook, ca nu l-a deranjat atat de mult pedeapsa in sine, cat faptul ca se tot repeta in spatiul public, pe retelele de socializare, ca este o persoana condamnata la inchisoare.

Astfel, prin hotararea nr. 1780/2020 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, chirurgul ORL-ist Marian Stamate a fost obligat la plata unor daune in valoare de 20.000 de lei, dar sa elimine si anumite pasaje din postarile sale, printre care si cele care fac referire la condamnarea lui Victor Zota.

Totodata, instanta l-a mai obligat pe parat sa publice pe pagina sa de Facebook, in termen de o zi de la data ramanerii definitive a acesteia, dispozitivului hotararii prin care a fost obligat la plata daunelor.

“Am demarat aceasta actiune intrucat, ani de zile, atat eu cat si familia mea, am facut obiectul denigrarilor unei persoane care a extins un conflict personal in spatiul public. Tribunalul Bucuresti, o instanta de judecata impartiala si corecta, a facut dreptate prin solutia pronuntata”, a declarat Victor Zota dupa ce a aflat solutia instantei.

“Sentinta Tribunalului Bucuresti creeaza un precedent pozitiv, de responzabilizare a utilizatorilor unor asemenea retele de socializare in privinta continutului publicat pe acestea, indiferent daca postarea apartine unei persoane publice sau private”, a fost si reactia avocatei Sandra Olanescu.

In cazul in care instanta de apel va mentine hotararea de condamnare pronuntata de Tribunalul Bucuresti, dr. Marian Stamate a anuntat ca se va adresa CEDO pentru ingradirea libertatii de exprimare. (V.E.)

Leave a Reply