Judecatorul Bogdan Mateescu este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce a invins-o pe favorita Evelina Oprina

Judecatorul Bogdan Mateescu este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce a invins-o la vot pe Evelina Oprina, o judecatoare considerata ca parte a taberei Savonea din CSM. In functia de vicepresdinte a fost ales procurorul Florin Deac. Judecatorul Bogdan Mateescu a obtinut 13 voturi pentru, 3 impotriva, in timp ce 2 au fost nule. In cazul vicepresedintelui Deac au fost inregistrate 13 voturi pentru si 5 impotriva. La sedinta de astazi a participat si presedintele Klaus Iohannis.


Potrivit legii 317/2004, presedintele CSM este ales pe o perioada de un an, dintre membrii judecatori alesi. Vicepresedintele este ales dintre procurori.

Bogdan Mateescu este membru al CSM din 2017, anterior a condus Judecatoria Ramnicu Valcea, intre 2013 si 2017. A activat prima data ca judecator stagier la Judecatoria Sector 4 Bucuresti (2007-2009), iar apoi a activat timp de opt ani la Judecatoria Rm.Valcea.

In momentul in care si-a anuntat candidatura pentru presedintia CSM, Mateescu a subliniat ca este esential pentru magistratura, dar si pentru societate „un Consiliu coerent, care sa contribuie cu toata energia lui si cu toata forta argumentelor miilor de magistrati la imbunatatirea cadrului legal care sa le apere cu adevarat independenta, in contextul imensei responsabilitati pe care o poarta”.

In luna iulie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis o cerere a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) de redeschidere a anchetei intr-un dosar pe numele judecatorului Bogdan Mateescu, membru al CSM, dosar care fusese inchis, in 2018, de DNA.

Dosarul redeschis de Curtea Suprema la solicitarea SIIJ priveste plangerea a doi membri PSD din Govora impotriva judecatorului CSM Bogdan Mateescu, fost presedinte al Judecatoriei Ramnicu Valcea, a tatalui sau, primar in Govora, Mihai Mateescu, si a unui fost senator PNL, Marin Cotescu. Plangerea vizeaza presupuse infractiuni de coruptie comise de judecator si tatal lui primar.

Intrebat de ziaristi daca, din functia de presedinte al CSM, mai sustine desfiintarea SIIJ, Mateescu a raspuns: „Astfel cum este organizata astazi, nu este eficienta. Impreuna, in schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii nostri, in crearea unei propuneri corespunzatoare, va trebui sa gasim o solutie astfel incat drepturile si libertatile si independenta judecatorului sa fie respectate, insa, in acelasi timp, sa asiguram eficienta sub aspectul tragerii la raspundere penala si a magistratilor care gresesc”.

Este bine stiut faptul ca Evelina Oprina, judecator la Tribunalul Ilfov, parte a taberei Savonea din cadrul CSM, alaturi de Gabriela Baltag, este o mare sustinatoare a Sectiei Speciale. (V.E.)

 

Leave a Reply