Acte de vandalism intr-un cimitir din Timisoara! “Sparg candele, lovesc crucile, sar de pe un mormant pe altul, smulg tot ce reusesc”, se mentioneaza intr-o plangere depusa la Sectia 5 Politie

Cimitirul de pe strada Stuparilor din Timisoara este vandalizat sistematic, in ultimele saptamani, de un grup de huligani din zona de est a orasului, fara ca acestia sa fie deranjati de paznicii locului de ingropaciune. Baricadati in ghereta de la poarta cimitirului, cei doi soti care ar trebui sa aiba grija de “odihna” celor adormiti pe veci spun ca le este frica si nu indraznesc sa intrerupa ritualurile zgomotoase care, de fiecare data, se incheie cu distrugeri de candele, cruci, coroane de flori si alte obiecte funerare.


Politistii de la Sectia 5 dau din umeri si spun ca nu exista reclamatii cu privire la actele de vandalism din Cimitirul Stuparilor, desi paznicii afirma ca i-au sesizat de mai multe ori pe oamenii legii.

Modul ritualic in care se desfasoara intalnirile vandalilor din cimitir a fost descris, intr-o plangere adresata Primariei Timisoara, Sectiei 5 Politie si Politiei Locale Timisoara, de catre o timisoreanca revoltata de pasivitatea nemernica a autoritatilor, in conditiile in care printre mormintele vandalizate se afla si cele ale parintilor sai.

“In timp ce maturam cioburile, eu cu fiica mea observam ca apar, la capela din mijlocul cimitirului, un grup de 10 adolescenti galagiosi, necivilizati, care se aseaza, o parte, pe bancile din fata capelei, alta parte, pe mormintele de langa alee. Povestesc, rad, vorbesc urat, aveau in maini flori uscale luate de pe morminte, gesticuleaza in aer cu ele.

Intre timp, mai apare un grup de 10 adolescenti cu varste cuprinse intre 10-20 ani, fete, baieti, unii de etnie roma, prost imbracati, se opreasc si vorbesc toti, apoi o parte din ei inainteaza pe alee pana in dreptul unui mormant negru, cu pietricele albe, langa care este o banca.

Unii se aseaza pe banca, mimeaza tot felul de gesturi obscene, altii urca pe mormant, murdaresc cu noroi mormantul, scot rezerve din candele, lovesc cu ele in crucile mormintelor, sar de pe un mormant pe altul, in fuga smulg tot ce reusesc”, se relateaza in plangerea trimisa autoritatilor de M.N. Monica, 46 de ani, care locuieste in zona Caii Lipovei.

Revoltata de distrugerile din cimitir, femeia i-a intrebat pe paznici de ce nu-si fac datoria sau, macar, de ce nu anunta politia. Sotia paznicului a recunoscut ca stie despre ce e vorba, ca este o problema mai veche.

“Vin tineri care locuiesc in zona, se ascund de parinti in cimitir, se drogheza, distrug, sparg, dar nu avem ce sa le facem. Sotul meu este bolnav si imi este frica pentru el, sa nu pateasca ceva. Mai merge cu bicicleta dupa ei, vandalii fug pe poarta secundara din cimitir, apoi se intorc din nou pe poarta principala si continua sa se drogheze si sa distruga obiectele din cimitir”, si-a aparat sotul, femeia.

In aceeasi reclamatie, M.N. Monica relateaza si cum a decurs discutia sa cu un politist de la Sectia 5, caruia i-a adus la cunostinta incidentele din Cimitirul Stuparilor.

“Am sunat la Sectia 5 Politie, am vorbit cu un domn politist la telefon, care mi-a spus ca trebuia sa sun imediat ce i-am vazut in cimitir. Eu m-am gandit ca prioritar era sa anunt paznicii, care stiu cel mai bine ce ar trebui sa faca. Se pare insa ca nu se face nimic, huliganii isi continua nestingheriti activitatile de distrugere si vandalizare a mormintelor din cimitirul de pe strada Stuparilor”, concluzioneaza, trist, reclamanta, revoltata ca nu poate face nimic pentru a proteja locurile de veci ale parintilor sai.

Misterul debandadei si violentelor care s-au instalat in cimitirul de pe strada Stuparilor ne-a fost dezlegat de proprietarul unei case funerare din Timisoara, care face acuzatii grave la adresa unor functionari din primarie, in contextul in care directorul Florin Ravasila este vizat in scandalul unei spagi de 40.000 de euro.

Administratorul cimitirului din strada Stuparilor este firma de servicii funerare Denis Alex SRL, care detine si Cimitirul Eroilor. Desi contractele de concesiune a celor doua cimitire au ajuns la final inca din luna septembrie 2020, iar Primaria Timisoara era obligata sa organizeze o noua licitatie, acest lucru intarzie sa se intample.

Cei de la Denis Alex SRL au conexiuni importante in Primaria Timisoara, sunt sustinuti de doamna Otilia Sarca, pentru ca ar fi trebuit sa paraseasca locatiile, pentru ca acestea sa fie scoase la licitatie libere de sarcini. Dupa cum vedeti, nici nu elibereaza locatiile, dar nici nu le pazesc, cum se intampla in cimitirul de pe strada Stuparilor.

Dovada intereselor care se ascund in spatele celor de la Denis Alex SRL o reprezinta faptul ca acestora li s-a permis sa-si construiasca un magazin de obiecte funerare (foto) in Cimitirul Eroilor, pe domeniul public, pe Calea Sever Bocu, dar si o capela, in mijlocul cimitirului, pe care si-au intabulat-o in Cartea Funciara.

Cine a permis ca, intr-un cimitir al Timisoarei, pe domeniul public, o firma sa-si construiasca o capela mortuara, unde aranjeaza mortii, pe care au reusit sa si-o intabuleze? Cum au scos acel teren din mijlocul cimitirului din indiviziune, pentru a-l cumpara? Tocmai de aceea se amana scoaterea la licitatie a celor doua cimitire, pentru ca discutam de infractiuni grave tolerate de cei din primarie si de posibile dosare penale.

De altfel, am si depus un memoriu in acest sens la Primaria Timisoara, la care nu am primit, fireste, niciun raspuns”, ne-a declarat proprietarul unei dintre cele mai vechi case mortuare din Timisoara.

In incercarea de a obtine o opinie si din partea reprezentantilor firmei de servicii funerare Denis Alex SRL am sunat la numarul de telefon afisat pe internet. “Alo! Despre cimitirul din strada Stuparilor? Nu va aud. Nu se aude nimic! Ce-o fi avand telefonul asta??”, au fost singurele cuvinte articulate de o persoana de sex feminin care s-a aflat, pentru cateva momente, la celalalt capat al firului.

Ulterior, in ciuda stradaniilor noastre, dialogul a fost refuzat cu obstinatie. Nu a mai raspuns nimeni la telefonul firmei care s-a improprietarit pe o bucata din Cimitirul Eroilor. Vom reveni… (G.I.)

Leave a Reply