Fostul primar al Brasovului, trimis in judecata pentru santaj. George Scripcaru este acuzat ca a constrans o agentie de publicitate sa-i faca reclama electorala in mod gratuit

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor Scripcaru George, la data faptei primar in exercitiu al municipiului Brasov, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata, si Cornea George Mihai, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brasov (RATBV) S.A., cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma complicitatii, comisa in forma continuata.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al municipiului Brasov inscris in cursa electorala pentru obtinerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenintat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajatii societatii comerciale care difuza spoturi electorale in interiorul autobuzelor apartinand Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., ca firma va avea de suferit daca nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectiva semnase un contract de locatiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spatiul din interiorul autobuzelor si, in perioada respectiva, incepuse sa difuzeze spoturi de promovare electorala a candidatilor la Primaria Brasovului din partea partidelor cu care societatea incheiase anterior contracte de promovare.

In perioada 6-12 august 2020, acelasi inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi facut presiuni asupra unei persoane din firma respectiva pentru a o constrange sa opreasca difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumita formatiune electorala si sa promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD detinute de firma, „realizarile” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor stiri pozitive.

In baza prevederilor legale si a dispozitiei din incheierea Curtii de Apel Brasov, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

De remarcat ca inculpatii au depus cautiunea stabilita de procuror, de 75.000 lei – Scripcaru George, respectiv 30.000 lei – Cornea George Mihai, sume care au fost consemnate pe numele inculpatilor la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie. (V.E.)

Sursa foto: Digi24

Leave a Reply