Preocupari ale CCIA Timis pentru sprijinirea mediului de afaceri si relansarea economiei in contextul pandemiei generate de noul coronavirus (P)

In lumina angajamentului asumat de reprezentare si sustinere a intereselor agentilor economici in fata autoritatilor publice centrale si locale, CCIA Timis a luat act de problemele cu care acestia s-au confruntat si se confrunta in continuare.


Astfel, pentru limitarea pierderilor suferite si pentru revenirea cat mai repede la normalitate, inca de la instituirea starii de urgenta, CCIA Timis a solicitat Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in calitatea acesteia de membru cooptat in Grupul de Lucru Interinstitutional constituit in scopul evaluarii impactului economic al efectelor epidemiei de coronavirus in Romania, adoptarea unei serii de masuri menite sa limiteze riscul aparitiei inchiderii activitatii unor agenti economici (faliment) si implicit a scaderii economiei in ansamblu.

In relatia cu membrii sai, CCIAT a primit numeroase solicitari din partea firmelor din diferite domenii de activitate:

Agricultura

Producatorii din domeniul agricol, legume-fructe in special, s-au confruntat cu o situatie foarte grea, fiind nevoiti sa distruga cantitati insemnate (peste 1200 de tone) urmarea faptului ca beneficiarii acestor produse erau din domeniul HoReCa. CCIA Timis a reusit punerea in legatura a acestor producatori cu furnizori autorizati pentru supermarketuri si spitale care pana la acea data efectuau importuri din alte tari.

CCIA Timis a propus dezvoltarea de proiecte de finantate a microfermelor care sa permita o solutie alternativa de procurare a produselor alimentare independenta fata de lanturile mari de productie distribuite regional, prin asigurarea unei productii agricole locale.

Textile

Firmele din domeniul confectiilor au solicitat sprijin in vederea reprofilarii spre productia de masti si/sau echipamente de protectie. CCIA Timis a facut demersuri pentru obtinerea omologarii noilor produse. Totodata, a sustinut programul suport prin care companiile sa fie sprijinite in dezvoltarea de noi linii de fabricatie.  In plus, CCIAT a propus extinderea listei produselor pentru care nu se plateste TVA in vama, respectiv masinile de productie a mastilor de protectie si dezinfectantilor.

Sanatate

CCIA Timis a facut demersuri la Guvernul Romaniei pentru a acorda sprijin sectorului privat prin creşterea capacitatii de achizitie a sistemelor de asistenta medical imediata la nivelul firmelor (spre exemplu achizitia de scannere de temperatura sau testelor rapide).

HoReCa

Firmele din sectorul HoReCa, cel mai afectat de actuala panedmie de COVID 19, considera ca au nevoie de o perioada mai lunga si de un sprijin mai consistent din partea autoritatilor pentru a se redresa.

Propunerile CCIA Timis au fost ca firmele din acest domeniu sa fie scutite de impozitul specific pentru perioada in care contribuabilii isi intrerup total sau partial activitatea pe perioada starii de urgenta, cu conditia ca acestia sa detina certificatul de urgenta si sa nu se afle in insolventa.

Totodata, ca urmare a aprobarii  Planului National de Redresare si Rezilienta, CCIA Timis a propus extinderea ajutoarelor de stat prin noi masuri de sprijinire a economiei nationale adresate strict pentru domeniul HORECA, dar si masuri separate pentru industrii creative sau culturale, acestea fiind sectoarele cele mai afectate de actuala panedmie de COVID 19.

Si firme mari si foarte mari au informat CCIAT cu privire la problemele cu care se confrunta datorita inchiderii marilor centre comerciale.

La solicitarea acestora, CCIA Timis a efectuat demersuri catre autoritatile publice locale – Primaria Municipiului Timisoara si centrale -Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, de modificare a Codului Fiscal (scutire de impozit pentru imobile, scutire a taxelor de concesiune/redeventelor, taxei pe cladiri si terenuri, pe perioada declararii starii de urgenta) si la extinderea perioadei de implementare a proiectelor finantate din fonduri europene dincolo de perioada maxima prevazuta initial.

In sprijinul firmelor timisene, CCIA Timis a propus:

Extinderea codurilor CAEN eligibile pentru microgranturile acordate din fonduri externe nerambursabile: Masura 1: “Intreprinderi mici si mijlocii care nu detin salariati la data de 31.12.2019”, Masura 2: “Granturi de capital de lucru” si Masura 3: “Granturi pentru investitii”;

Acordarea de scheme de finantare pentru a sprijini dezvoltarea de clustere industriale virtuale care sa grupeze mai multe entitati industrial ce devin astfel legate intr-un prin obiective comune si prin dezvoltarea de solutii  de afaceri inovative.

In tot aceasta perioada, CCIA Timis:

A acordat agentilor economici consultanta de afaceri si juridica, constand in emiterea de certificate de origine si avize de forta majora si asistenta in relatia cu Oficiul Registrului Comertului Timis.

A reabilitat si modernizat Centrul Regional de Afaceri

Cunoscut de 15 ani pe piata organizatorilor de evenimente din vestul tarii, Centrul Regional de Afaceri al CCIAT este locul de desfasurare a numeroase evenimente economice şi sociale de anvergura. Urmarea investitiei realizate anul acesta, parterul CRAFT – “Business Hall” si Sala Polivalenta – se pot transforma in scena ideala pentru orice decor, sustinut de dotari tehnologice moderne si de o echipa de profesionisti dedicati, cu ani de experienta in organizarea de evenimente.

Rezultate obtinute

Legislative: Eforturile CCIAT au contribuit in mare masura la luarea unor decizii din partea Guvernului Romaniei in favoarea mediului de afaceri, respectiv:

OUG nr. 69/2020 care vizeaza acordarea de facilitati la plata impozitului anual pe cladiri sau a taxei pe cladiri prin reducerea impozitului anual pe cladiri cu o cota de pana 50%, pentru cladirile nerezidentiale, aflate in proprietatea persoanelor fizice/juridice, folosite pentru activitatea economica a acestora sau date in folosinta printr-un contract pentru desfasurarea unor activitati economice catre alte persoane fizice/juridice;

Legea nr.62/20.05.2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta starii de urgenta, act normativ care da posibilitatea agentilor economici “a caror activitate a fost intrerupta sau ale caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic in perioada de aplicare a starii de urgenta” de a putea ,,amana la cerere, fara plata de dobanzi şi penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru”.

Logistice: Un Centru de Afaceri la inalte standarde de calitate.

Schimbarile radicale provocate de pandemie au afectat profund economia europeana si mondiala, determinand Uniunea Europeana sa reactioneze prin propuneri de masuri care sa atenueze impactul negativ asupra statelor membre ale UE.

In acest context, CCIAT s-a aliniat noilor directive privind redresarea sustenabila si  programele europene care stimuleaza tranzitia ecologica si digitala, prin proiecte dedicate pe care le deruleaza ca beneficiar sau partener.

Astfel, CCIA Timis este unic partener oficial in Romania al Programului EIT Climate KIC, cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbarilor climatice.

Tranzitia catre o economie circulara este si obiectivul general a doua proiecte aflate in derulare: Western Balkan Circular and Climate Innovation BEACONS, care vizeaza construirea unui ecosistem transnational in regiunea balcanica si implementarea de solutii circulare durabile in afaceri si REBOOST-A Boost for Rural Lignite Regions ce are ca scop sprijinirea a trei regiuni carbonifere europene (Lusatia in Germania, Konin in Polonia si Gorj in Romania) in tranzitia de la actuala dependenta economica ridicata de carbune la un viitor cu emisii reduse de carbon.

***

Prin eforturi concertate si o mobilizare exemplara, CCIA Timis se angajeaza sa faca tot ce este posibil pentru ca afacerile sa ramana in viata. (I.P.)

 

Leave a Reply