RECHIZITORIU. Fostul director adjunct al Autoritatii Rutiere Romane, trimis in judecata de DNA sub acuzatia de neexecutare a sanctiunilor penale

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a fostului director general adjunct al Autoritatii Rutiere Romane (ARR), Tucmeanu Alin Iulian, acuzat ca, in stare de recidiva postcondamnatorie, a savarsit infractiunea de neexecutare a sanctiunilor penale.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 03 aprilie 2019, prin decizia penala nr. 455/A, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe inculpatul Tucmeanu Alin Iulian, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita, la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Totodata, pe o perioada de 4 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, i-au fost interzise drepturile de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9432).

Desi a luat la cunostinta de dispozitiile deciziei penale mai sus mentionate, inculpatul ar fi continuat sa exercite functia de conducere in care fusese numit prin deciziile conducerii Autoritatii Rutiere Romane pana la data de 27 octombrie 2020, nefacand niciun demers in vederea incetarii acestei situatii juridice si executarii pedepsei complementare constand in interzicerea dreptului de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public.

In prezent, Tucmeanu Alin Iulian este angajat la aceeasi institutie, intr-o functie de executie (economist gradul II).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de suspecta Surulescu Aurelia, fost director general al ARR, care l-ar fi mentinut in functie pe inculpat, contrar dispozitiilor prevazute in Codul Muncii. (V.E.)

Leave a Reply