Calin Popescu Tariceanu, acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit o mita de 800.000 de euro de la Fujitsu Siemens Computers GmbH

DNA cere presedintelui Romaniei sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale in dosarul de coruptie care il vizeaza pe Calin Popescu Tariceanu si in care Senatul votase, in iunie 2019, impotriva ridicarii imunitatii.


DNA arata ca dosarul de luare de mita a fost deschis la solicitarea autoritatilor judiciare austriece si vizeaza obtinerea de catre seful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite.

Procurorii il acuza pe Tariceanu ca ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentand un comision de 10% din contract, in schimbul demersurilor sale pentru ca statul roman sa incheie mai multe acte aditionale la un contract al companiei austriece.

Firma austriaca despre care DNA sustine ca l-ar fi mituit pe Calin Popescu Tariceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare.

DNA arata intr-un comunicat ca Tariceanu ar fi primit mita pentru incheierea unor contracte cu o firma austriaca, fara a-i da insa numele. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licentele Microsoft in Romania.

Comunicatul DNA:

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, la data faptelor avand functia de prim ministru, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoana respectiva are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Persoana respectiva ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta. In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile, astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei.

Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autoritatilor judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul Romaniei sa incuviinteze efectuarea urmaririi penale fata de aceeasi persoana (la acea data avand functia de senator), pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane, intre care un om de afaceri trimis in judecata (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).

Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus mentionata cu referire la fostul demnitar. (V.E.)

Leave a Reply