Calin Popescu Tariceanu, audiat la DNA in dosarul mitei de 800.000 de dolari. Procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunurile sale

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat oficial ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Calin Popescu Tariceanu pentru luare de mita si ca a instituit sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale acestuia, in cuantum de 800.000 de dolari, cat este presupusa mita.


De altfel, fostul premier a fost citat, astazi, la DNA, unde a fost audiat aproape doua ore si i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in acest dosar. La iesirea de la intalnirea cu procurorii, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca ancheta pleaca de la premise false.

„Mi s-a adus la cunostinta calitatea de suspect intr-un dosar in care sunt acuzat de obtinerea unor foloase indirect de mita. Dar ceea ce vreau sa precizez e ca acest dosar pleaca de la premise false, eronate si aberante si anume ca in perioada in care am condus Guvernul, a emis o serie de HG care sa favorizeze o anumita companie. Prim-ministrul nu da asa, din pixul lui, hotarari de Guvern. Ele parcurg o intreaga procedura administrativa, sunt avizate din punct de vedere legal”, a spus Tariceanu la iesirea de la DNA.

Comunicatul integral al DNA

„Ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale necesare pentru efectuarea urmaririi penale fata de o persoana care, la data faptelor, detinea functia de prim ministru, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita.

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Suspectul Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton, in calitate de prim ministru, ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta. In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autoritatilor judiciare austriece.

Dupa respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii initiale de incuviintare a urmaririi penale de catre Senat (institutie investita cu solutionarea avand in vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton la acea data), procurorii au efectuat, in acelasi dosar, acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane.

Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus mentionata cu referire la fostul demnitar.

Suspectului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In vederea confiscarii obiectului infractiunii de luare de mita, in cauza s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand suspectului Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton pana la concurenta sumei de 800.000 USD, echivalent in lei – 3.204.640 lei.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.” (V.E.)

 

Leave a Reply