Drepturile persoanelor cu handicap din Timis, aparate si sustinute de un nou organism infiintat pe langa Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis (P)

Avand in vedere prevederile Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (republicata) si necesitatea sprijinirii persoanelor cu dizabilitati in rezolvarea diverselor probleme cu care s-ar putea confrunta, la nivelul judetului Timis a fost infiintat, prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 195/23.12.2020, Comitetul de analiza a problemelor persoanelor cu handicap de pe langa Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis.


Acest comitet este un organism cu rol consultativ, fara personalitate juridica, format din reprezentanti ai urmatoarelor institutii: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, Directia de Asistenta  Sociala a Municipiului Timisoara, Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj, Casa Judeteana de Pensii Timis, Directia de Sanatate Publica a Judetului Timis, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis,  Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala Timis, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania FilialaTimisoara, Asociatia Persoanelor cu Handicap Fizic din Municipiul Lugoj.

Reprezentantii Comitetului sunt persoane cu pregatire si experienta in domeniul problematicii persoanelor cu handicap.

Comitetul de analiza a problemelor persoanelor cu handicap are urmatoarele responsabilitati:

  1. a) analizeaza problematica protectiei persoanelor cu handicap si propune masuri privind imbunatatirea conditiilor de viata ale acestora
  2. b) sesizeaza organele competente cu privire la incalcarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  3. c) elaboreaza rapoarte periodice cu privire la activitatea de protectie a persoanelor cu handicap;
  4. d) se preocupa de imbunatatirea legislatiei in domeniu;
  5. e) identifica modele de bune practici;
  6. f) sprijina activitatile profesionistilor din domeniu;
  7. g) intocmeste raportul anual catre Consiliul Judetean Timis.

Nu in ultimul rand, acest comitet are si rolul de a imbunatati colaborarea dintre autoritatile administratiei publice locale si ONG-uri, respectiv persoane publice sau private, in vederea implementarii strategilor care au ca obiectiv dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu handicap. (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis – Biroul Comunicare, Registratura, Relatii cu Publicul)

Leave a Reply