Vanatoare ilegala organizata pe fondul cinegetic al Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului. 20 de vanatori, prinsi de politistii de la Arme la braconat de mistreti, desi aveau autorizatii pentru ciori si cotofene

Operatiune spectaculoasa a politistilor de la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Timis, care, miercuri, 20 ianuarie, au descins pe Fondul de vanatoare 41 Cralovat, dupa ce au fost sesizati ca acolo s-ar desfasura o partida de vanatoare ilegala.


Actiunea a fost condusa de comisarul sef Sorin Torok, noul sef al Serviciului Arme, si comisarul sef Iulian Bita, fostul sef interimar, care a preluat functia, la jumatatea lunii decembrie 2020, dupa iesirea la pensie a lui Nicolae Boia. La fata locului au fost identificate aproape 20 de persoane, printre care mai multe VIP-uri din Timisoara, avand asupra lor arme de vanatoare, care au declarat ca au iesit in teren la vanatoare de mistreti.

Potrivit declaratiilor, partida de vanatoare a fost organizata de seful de lucrari Cosmin Maris (foto), de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, in conditiile in care Fondul de vanatoare 42 Cralovat este administrat de universitate.

Surpriza vanatorilor a fost maxima in momentul in care politistii au verificat autorizatiile de vanatoare, iar pe documente nu apareau mistreti, pentru care ar fi trebuit sa se plateasca taxe consistente, ci doar ciori si cotofene, pasari pentru impuscarea carora nu se platesc taxe.

Toti cei 20 de vanatori au fost condusi la sediul SAESP, unde le-au fost ridicate armele si s-au intocmit actele procedurale pentru deschiderea unui mega-dosar penal.

Toti cei 20, printre care si agentul Mircea Florin, seful de Postului de politie Brestovat, vor fi cercetati pentru “vanatoare fara respectarea conditiilor inscrise in autorizatia de vanatoare”, fapta penala care se inscrie in categoria infractiunilor de braconaj, conform Legii 149/2015, iar in cazul in care suspectii vor fi trimisi in judecata si gasiti vinovati, risca inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

“Este vorba despre o replica a celor de la AJVPS Timis, care, in august 2019, au avut de suferit din cauza lui Cosmin Maris, care a reclamat faptul ca doi cetateni germani, invitati ai celor de la AJVPS, vaneaza ilegal, peste limita de fond. De aceasta data, l-au reclamat pe Cosmin Maris ca ar fi organizat o vanatoare ilegala, pentru care a perceput, dupa cum spun participantii, cate 1.500 de lei de persoana.

A completat doar trei sau patru autorizatii cu mistret, pentru care se plateste taxe consistente, restul, toate, cu ciori si cotofene. Armele au fost ridicate de catre politisti, pe buna-dreptate, iar, acum, va dura ceva timp ca participantii la vanatoare sa demonstreze ca au fost de buna-credinta si nu aveau cunostinta despre datele completate de Maris in autorizatii. Mai mult, pentru a participa la vanatoare pe un fond didactic, trebuie sa fii student sau angajat al institutiei de invatamant, ceea ce n-a fost cazul la aceasta vanatoare privata”, ne-a dezvaluit unul dintre avocatii care s-au deplasat la sediul SAESP Timisoara pentru a-si apara clientii.

Deocamdata, desi am incercat sa aflam si opinia sefului de lucrari Cosmin Maris despre braconajul de la Cralovat, domnia sa nu ne-a raspuns la apeluri si mesaje. Vom reveni. (G.I.)

UPDATE: Seful de lucrari Cosmin Maris ne-a transmis un mesaj telegrafic, in care sustine ca, deocamdata, nu poate face comentarii, pentru ca nu detine toate datele. “Multumim. Deocamdata nu avem toate datele. Asteptam clarificari si noi.”

Leave a Reply