Procurorii DNA Timisoara au retinut un crescator de vaci din judetul Arad care a fraudat bugetul UE cu aproape 1 milion de euro

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 10 februarie 2021, a trei inculpati (un om de afaceri cu societati comerciale in domeniul zootehnic si doua angajate ale acestuia), pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– infractiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri, in forma continuata (autorat si complicitate),
– infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, comise in forma continuata.


In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul om de afaceri (Cristian Chismorie n.r.), sprijinit de celelalte doua inculpate, ar fi conceput si coordonat, in perioada 2016 – 2019, un plan avand ca scop obtinerea nelegala a unor subventii pentru animale in valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masiva a ajutorului de minimis (2016), precum si a fondurilor europene si nationale acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A) in campaniile din anii 2017 si 2018.

Cei trei inculpati ar fi creat si folosit o schema de fraudare in care ar fi implicat 30 de fermieri si exploatatiile zootehnice de crestere a bovinelor de rasa inregistrate pe numele acelor fermieri. Prin aceasta schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasa (Aberdeen Angus), in conditii simulate care ar fi dat drept de obtinere de subventii pentru cresterea lor.

In realitate, animalele nu indeplineau cerintele obligatorii de subventionare, insa cei trei inculpati ar fi creat aparenta respectarii cerintelor legale ale finantarii prin falsificarea certificatelor de origine si a pasapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de nastere/rasa animalelor in aceste documente, prin denaturarea adevarului in ceea ce priveste existenta taurinelor si categoria din care faceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate institutiilor cu atributii de avizare, aprobare si finantare, respectiv Directia agricola Arad si A.P.I.A, ceea ce ar determinat, in final atribuirea subventiilor.

Celor trei inculpati i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 11 februarie 2021, cei trei inculpati sunt prezentati la Tribunalul Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (I.P.)

 

Leave a Reply