Inchisoare pentru fake news! Romanii care au “jucat” roluri de traficanti de arme in reportajul realizat de Sky News si-au aflat pedepsele

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la inchisoare pe “traficantii de arme” Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics, acuzati ca au participat la filmarea unui reportaj de tip fake news pentru postul de televiziune britanic Sky News.


Doi dintre ai au primit cate 10 luni cu amanarea aplicarii pedepsei, iar in cazul celui de-al treilea, condamnat intr-un alt dosar, instanta a stabilit o pedeapsa de 2 ani si 10 luni cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Acuzatiile initiale aduse de procurorii DIICOT sunt de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false, insa pentru celelalte infractiuni au fost achitati. Cei trei au dubla cetatenie, romana si maghiara.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar intre jurnalistii britanici si presupusii traficanti de arme, iar Attila Csaba Pantics si Levente Pantics apar in materialul Sky News, in care descriu, avand fetele acoperite, si manipuleaza armele de foc oferite spre vanzare.

Televiziunea britanica Sky News a difuzat, in 7 august 2019, un reportaj despre care a spus ca a fost filmat in Romania, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda.

Procurorii DIICOT au sustinut ca a fost un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici.

„Faptele au fost savarsite in cursul lunii iulie 2016, pe teritoriul Romaniei, fiind initiate/concepute in Marea Britanie in cursul lunii aprilie 2016 de catre jurnalisti si angajati ai unui post de televiziune britanic, pe fondul pregatirilor necesare realizarii, pe teritoriul Romaniei, a unei anchete jurnalistice referitoare la traficul ilicit de arme militare ce s-ar desfasura in mod uzual, sub protectia si cu ingaduinta autoritatilor nationale”, se mentioneaza in rechizitoriul procurorilor. Sentinta nu este definitiva, ci poate fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare. (V.E.)

Leave a Reply