Masti de protectie contrafacute! Medicul Virgil Musta anunta ca Spitalul “Victor Babes” din Timisoara a fost inselat si prejudiciat cu 120.000 de euro

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, a declarat pentru News.ro ca, in luna noiembrie a anului trecut, cand unitatea medicala achizitionase un lot de circa 12.000 de masti, angajatii si-au dat seama ca acestea sunt neconforme, dupa ce le-au cazut filtrele. Zece perchezitii au avut loc, luni, in Bucuresti si in judetele Bihor, Brasov, Maramures si Timis, intr-un dosar penal de inselaciune, privind achizitionarea unor masti de protectie care ar fi contrafacute.


„Este vorba despre mastile achizitionate anul trecut, in luna noiembrie. Atunci angajatii spitalului s-au trezit in ATI si pe Sectie ca respira prea usor. Cazusera filtrele. Au iesit repede, apoi s-au verificat filtrele mastilor proaspat achizitionate si atunci am observat cu totii ca filtrele se desprind prea repede. Imediat s-a luat masura sa nu se mai dea masti la personal, din acel lot. Toti au purtat masti din acel lot, in perioada respectiva, dar destul de repede s-a depistat ca sunt neconforme. Spre norocul nostru, mai aveam in stoc masti de protectie”, a declarat medicul Virgil Musta.

Aproximativ 12.000 de masti neconforme, dintr-un lot de 25.000, au fost descoperite la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, in 13 noiembrie 2020. Anuntul a fost facut atunci de managerul unitatii sanitare, care a explicat si cum personalul si-a dat seama ca ceva nu este in regula cu mastile pe care le-a primit spitalul. Prejudiciul cauzat spitalului se ridica la nu mai putin de 120.000 de euro, bani pe care unitatea i-a platit pentru a achizitiona aceste masti.

Le-am retras de pe sectii. Vorbim de masti FFP3, o anumita marca, carora efectiv le pica filtrul care era aplicat pe ele. Aceste masti au fost cumparate prin achizitie, de spitalul nostru, aveau toate certificatele in conformitate. Am luat legatura cu distribuitorii care ne-au asigurat de toata buna lor credinta si ca sunt la dispozitia autoritatilor, dar din nefericire, din 25.000 de masti sa ai 12.000 de masti neconforme inseamna efectiv crima.

Nu poti sa pui oamenii sa poarte masti neconforme, sa intre in zona rosie cu aceste masti prin care, practic, inhalezi tot aerul contaminat cu SARS CoV-2 si dupa aceea sa mai ai pretentia ca personalul medical sa fie sanatos. Cine face acest gen de lucru face o crima la adresa personalului medical. Vorbim de crima. Practic, erau amestecate masti bune cu masti care nu erau conforme”, a declarat atunci medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babes” din Timisoara.

Reprezentantii unitatii medicale au anuntat de urgenta autoritatile.

„Noi am instiintat imediat pe grupul de urgenta organizat la nivelul judetului, am instiintat politia si DSP care, la randul lor, au trimis mai departe avertismentul. Am instiintat inclusiv distribuitorii pentru ca, unde au mai vandut, sa le retraga si am sesizat ca o parte din masti erau conforme, dar cealalta parte, jumatate din masti, erau neconforme. Practic, erau amestecate masti bune cu masti care nu erau conforme”, a adaugat Cristian Oancea. (V.E.)
Leave a Reply