Proiecte de investitii de aproape 12 milioane de euro, propunerile Administratiei Bazinale de Apa Banat pentru anul 2021

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) are pregatit, pentru anul 2021, un portofoliu de proiecte de investitii in spatiul hidrografic Banat, al carui obiectiv principal este scaderea gradului de expunere a populatiei la inundatii.


Sunt propuse demararea a trei proiecte noi de investitii, ale caror costuri finale se ridica la aproximativ 23.250.000 lei. Finantarea se va asigura de la bugetul de stat si din surse proprii.

Astfel, ABA Banat considera necesar:

  • sa fie scoase de sub efectul inundatiilor zona aval cartier Aeroport si zona Caransebesul Nou din localitatea Caransebes (judetul Caras-Severin) prin realizarea unui canal de deviere de 1,25 km lungime din paraul Zlagna in raul Sebes si lucrari de amenajare a unei acumulari nepermanente pentru preluarea debitelor de viitura pe paraul Potoc alaturi de recalibrarea albiei paraului in zona aval pod de pe strada Tudor Vladimirescu pana la podul de cale ferata din Caransebes.

  • sa fie realizat un sistem de retentie plutitori pe raul Cerna, in sectorul Coramnic-Orsova (judetul Mehedinti), necesar pentru colectarea PET-urilor si deseurilor, provenite din localitatile din amonte, antrenate la ape mari din depozite neorganizate.

  • sa se realizeze in localitatea Remetea-Poganici (judetul Caras-Severin) un sistem de evacuare a apelor din incinta indiguita provenite din scurgerea apelor de pe versanti, in perioada in care fenomenele hidrometeorologice deosebite se suprapun cu nivelul ridicat in paraul Poganis.

De asemenea, ABA Banat va continua cele 7 lucrari incepute in anii anteriori in bazinele hidrografice: Bega (2 lucrari), Nadrag, Belareca, Axin, Macicas, Oravita, pentru care mai sunt necesare fonduri in valoare de aproximativ 33.000.000 lei.

In anul 2020, au fost investiti 17.040.352 lei pentru lucrari hidrotehnice care vizau apararea populatiei impotriva inundatiilor, din care 2.334.000 lei au provenit din surse proprii, iar 14.696.352 au fost bani de la bugetul de stat.

Sursa: Administratia Bazinala de Apa (ABA) Banat, comunicat de presa

Leave a Reply