Inca un caz de braconaj in Timis! O ciuta gestanta a fost impuscata si abandonata pe fondul de vanatoare din Giarmata

Inca un caz de braconaj a fost reclamat la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase din cadrul IPJ Timis, in cursul zilei de vineri, 26 februarie, dupa ce pe un fond de vanatoare de langa Timisoara a fost descoperit lesul unei femele de cerb carpatin.


Ciuta a fost impuscata de persoane necunoscute si abandonata la marginea padurii din Pischia, in conditiile in care era gestanta, iar urma glontului apare exact in zona burtii. A fost gasita, vineri dimineata, de un cioban, care l-a anuntat, imediat, pe tehnicianul de vanatoare.

Desi este vorba despre un caz clasic de braconaj, in conditiile in care, din 15 februarie, este interzisa vanatoarea la cerb carpatin, politistii de la Arme au stabilit, probabil, ca este vorba despre un caz minor si nu s-au mai deplasat in teren pentru o cercetare la fata locului.

“Se pare ca politistii de la arme raspund numai la comenzi, ca in cazul flagrantului de la Cralovat, nu si la faptele de braconaj mai izolate. Daca tot au fost sesizati, ar fi trebuit sa mearga la fata locului cu un criminalist, sa duca ciuta la Directia Sanitar-Veterinara pentru stabilirea cauzei mortii, sa recupereze proiectilul si sa se dispuna efectuarea unei expertize criminalistice.

Pentru ca in cazul, putin probabil, in care se cauta braconierul, sa se poata identifica arma cu care s-a tras. Dupa parerea mea, ciuta nu a cazut imediat dupa ce a fost impuscata, ci a mai fugit cativa metri si s-a pravalit intr-un sant. Braconierii nu au gasit-o sau au renuntat sa ridice vanatul, cand au constatat ca este vorba despre o femela de cerb carpatin gestanta”, ne-a declarat unul dintre veteranii vanatorilor din Timis.

In cazul in care va fi descoperit, braconierul se va alege cu dosar penal si, potrivit Legii 407/2006, plata unei despagubiri in valoare de 12.000 de euro. Sa mai spunem ca acest nou caz de braconaj a fost descoperit pe fondul de vanatoare de la Giarmata, care a fost achizitionat, anul trecut, cu suma de 50.000 de euro, de patru cetateni din Austria.

Dosarul acestei tranzactii interesante se afla, inca, pe rolul instantelor de judecata. (G.I.)

Leave a Reply