Medicul timisorean Florica Birsasteanu a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate. In urma deciziei Curtii Supreme, acesta nu mai poate detine nicio functie publica timp de 3 ani

Medicul timisorean Florica Birsasteanu, vicepresedinte al PSD Timis si fost candidat la Primaria Timisoara, a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), dupa ce a contestat raportul prin care inspectorii de integritate i-au constatat, in iulie 2016, starea de incompatibilitate si incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa.


Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in urma cu cateva zile, sa respinga ca nefondat recursul formulat de Birsasteanu Florica impotriva Sentintei nr. 5135 din 21 decembrie 2017 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios administrativ si fiscal, care a hotarat ca actiunea formulata de medicul timisorean este neintemeiata.

Florica Birsasteanu a intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in perioada in care a fost consilier local in Consiliul Local Timisoara, inainte de a ajunge deputat si cu functii importante la nivelul PSD Timis.

Astfel, raportul ANI din 6 iulie 2016 scoate la iveala faptul ca medicul Birsasteanu Florica, la data faptelor consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Timisoara si director medical/manager interimar al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Brinzeu” Timisoara, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut simultan mai multe functii si calitati, contrar prevederilor legale, astfel:

  • in perioada 2 octombrie 2012 – 30 aprilie 2014 a detinut simultan atat functia de director medical interimar al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara, cat si functia de administrator in cadrul S.C. Centrul de Radioimagistica Dr. Birsasteanu S.R.L.;
    – in perioada 30 aprilie – 17 iunie 2014 a detinut simultan atat functia de manager interimar al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara, cat si functia de administrator in cadrul  S.C. Centrul de Radioimagistica Dr. Birsasteanu S.R.L.;
    – in perioada exercitarii mandatului sau de consilier local, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. V. Babes (institutie aflata in subordinea Primariei Municipiului Timisoara) a incheiat Contractul de furnizare de servicii medicale  cu S.C. Centrul de Radioimagistica Dr. Birsasteanu S.R.L. (societate in cadrul careia persoana evaluata detinea calitatea de administrator la data incheierii contractului). In baza acestui contract, S.C. Centrul de Radioimagistica Dr. Birsasteanu S.R.L. a obtinut venituri in cuantum de 86.305 lei.

Birsasteanu Florica a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de consilier local, acesta a participat la deliberarea si adoptarea Hotararii Consiliului Local al Municipiului Timisoara nr. 298 din 30 mai 2013, in urma careia au fost incheiate Contractul de inchiriere si Actul aditional intre Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes si Centrul de Radioimagistica Dr. Birsasteanu S.R.L.(societate in cadrul careia persoana evaluata detinea calitatea de administrator la data adoptarii hotararii).

Birsasteanu Florica a detinut functia de consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Timisoara in perioada 15 ianuarie 2013 – 26 iunie 2014, functia de director medical in perioada 2 octombrie 2012 – 30 aprilie 2014, respectiv functia  de manager interimar, in perioada 30 aprilie  – 17 iunie 2014, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Brinzeu” Timisoara.

Potrivit legii, persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. (Mara Ion)

Sursa foto: Banatul azi

Leave a Reply