5 propuneri pentru revitalizarea HoReCa! Presedintele expertilor contabili din Timis sare in ajutorul intreprinzatorilor din industria ospitalitatii

Presedintele Filialei Timis a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget, sare in ajutorul intreprinzatorilor din industria ospitalitatii si propune un set de 5 masuri financiar-fiscale care ar contribuit la revitalizarea acestui sector de activitate, grav afectat de restrictiile pandemice.


In opinia sa, statul ar trebui sa dea dovada de fair-play in relatia cu agentii economici din sectorul HoReCa si sa le ramburseze sau sa le compenseze, cu prioritate, creantele pe care acestia trebuie sa le incaseze de la buget.

Iata lista masurilor propuse de Ovidiu Constantin Bunget, care va fi transmisa la guvern.

“La initiativa domnului presedinte al Consiliului Judetean Timis, Alin Adrian Nica, am fost invitat pentru a realiza propuneri financiar-fiscale concrete pentru sectorul HoReCa, acestea urmand a fi transmise domnului Prim Ministru:

  1. Esalonarea platii impozitelor locale (cladiri) sau reducerea acestora proportional cu veniturile realizate/numarul de zile lucrate;
  2. Generalizarea cotei de 5% la restaurant (inclusiv pentru delivery);
  3. Rambursarea creantelor reprezentand concedii medicale platite de angajator sau compensarea cu alte datorii fata de bugetul de stat;
  4. Rambursarea in timp real a TVA;
  5. Inscrierea la Oficiul Registrului Comertului a profesionistului/expertului contabil care organizeaza, conduce si tine contabilitatea.” (G.G.)

UPDATE. Potrivit unui comunicat transmis de CJ Timis, HoReCa este unul dintre cele mai afectate sectoare economice, in aceasta perioada a pandemiei de coronavirus. O analiza realizata la nivelul judetului Timis arata ca scaderea numarului de innoptări in 2020 este mai accentuata decat evolutiile de la nivelul national, respectiv 59,9% (scadere de la 396.000 innoptari, in 2019, la 158.000, in 2020). Mai mult, scaderea s-a accentuat, in luna ianuarie a anului curent, cu un minus de 61,3% fata de aceeasi luna a lui 2020.

Leave a Reply