Carantina impusa Timisoarei, atacata in instanta de un avocat! “Este de neconceput ca libertatea cetatenilor sa fie suspendata de acte normative care anuleaza Constitutia”

Avocatul timisorean Gheorghe Vela, membru in Baroul Bucuresti, a atacat la Curtea de Apel Bucuresti ordinul prin care s-a dispus carantinarea Timisoarei si a comunelor limitrofe Mosnita Noua, Ghiroda, Giroc si Dumbravita, solicitand instantei sa anuleze actul legislativ emis “in orb” si sa nu mai permita prelungirea masurilor restrictive.


Cererea de anulare a Ordinului nr. 6578 din 06.03.2021 a fost depusa pe rolul instantei in data de 15 martie, dupa o saptamana de carantina in care rata de infectare nu numai ca nu a scazut, ci, dimpotriva, a crescut cu aproape un procent.

Petentul, care a semnat actiunea alaturi de sotia sa, acuza ruinarea economica la care comandantul actiunii, Raed Arafat, ii condamna pe micii comercianti, pe patronii din HoReCa, precum si pe artisti, concomitent cu scaderea drastica a calitatii educatiei prin faptul ca elevii sunt blocati in case si obligati sa faca scoala doar pe Internet.

De asemenea, Gheorghe Vela si Mariana Vela acuza faptul ca masura carantinarii a fost instituita doar in baza rezultatelor la testele RT-PCR, a caror acuratete indoielnica este arhicunoscuta. Mai mult, se puncteaza faptul ca autoritatile nu au catadicsit sa-i carantineze pe timisoreni, in decembrie 2020, cand s-au organizat alegerile parlamentare si cand rata de infectare in municipiul de pe Bega era mult mai mare decat acum.

“Subsemnatii reclamanti suntem parinti naturali ai 7 copii, iar 2 dintre ei se afla in clase terminale, respectiv clasa a XII-a si respectiv clasa a VIII-a, si in anul acesta, 2021, vor trebui sa sustina examene de absolvire, respectiv examenul de Vacalaureat si examenul de Capacitate Nationala.

Carantinarea munipiului Timisoara, ai carui cetateni si locuitori suntem, ne-a afectat si afecteaza profund viata familiala si in situatia noastra sunt foarte multe familii din Timisoara si din cele 4 comune carantinate impreuna cu ea. Viata cetatenilor Romaniei nu trebuie sa deprinda de toanele, capriciile, si ipotezele neverificate ale unor autoritati care actioneaza intr-un mod in care isi compromit autoritatea prin inconsecventa decizionala“, se mentioneaza in actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti, in care se cere ca paratul, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, sa depuna la dosar urmatoarele documente justificative:

  • certificatul de omologare internationala a testelor RT-PCR pentru depistarea stricta a virusului SARS-COV-2, in baza carora s-au facut testarile anti-Covid-19 in randul populatiei mun. Timisoara;

  • situatia concreta a datelor testarilor efectuate inainte de emiterea Ordinului nr. 6578/06.03.2021, care a fost avuta in vedere de seful DSU la momentul instituirii masurii de carantina pentru mun. Timisoara si cele 4 comune mentionate;

  • situatii (daca exista) ale persoanelor care au fost testate in aceeasi zi, in locuri diferite, si care au fost gasite atat pozitive, cat si negative in privinta infectarii cu virusul Covid-19;

  • intregul dosar administrativ care a stat la baza instituirii masurii de carantinare a municipiului Timisoara si a comunelor Mosnita Noua, Ghiroda, Giroc si Dumbravita.

In opinia reclamantilor, este de neconceput ca sa fie suspendata libertatea de manisfestare a cetatenilor romani si, in special, a cetatenilor Timisoarei si ai celor 4 comune limitrofe ei, de acte normative care anuleaza Constitutia.

De asemenea, se invedereaza instantei ca, in competentele pe care le are seful DSU, nu se regaseste si aceea de a incalca dupa bunul plac drepturile si libertatile cetatenilor romani, si nici de a emite acte normative care intra in conflict juridic si constitutional cu legea fundamentala a Romaniei.

Formulam prezenta actiune in anulare a ordinului emis de seful DSU din cadrul MAI pentru ca, doar in urma expirarii a 7 zile de carantina, am constatat ca viata traita fara libertate este o viata cumplit de trista, este o viata fada, cenusie, anormala si nefireasca.

Este o viata traita la un nivel uman lamentabil si nedemn de statutul si demnitatea civica si politica de cetateni ai unui stat de drept. Este o viata bulversata din temelii de incompetenta unor autoritati administrative centrale si locale care emit acte normative cu putere coercitiva prin care anulueaza drepturile, libertatile si prerogativele civice care sunt garantate cetatenilor Romaniei de insasi legea fundamentala si suprema a statului roman”, mai precizeaza semnatarii actiunii.

In final, Gheorghe si Mariana Vela anticipeaza ca masura carantinarii municipiului Timisoara va fi reprelungita si dupa data de 20.03.2021, dupa modelul prelungirii starii de alerta. “Daca se va produce acest lucru, mii de cetateni care locuiesc in Timisoara si in cele 4 comune mentionate vor fi naruiti financiar, pentru ca veniturile lor banesti vor scadea drastic.” (G.I.)

Leave a Reply