Piata centrala a Timisoarei, interzisa manifestantilor anti-Covid! Pentru prima oara dupa revolutie, jandarmii au blocat accesul unui grup de protestatari in “zona libera de comunism”

Promovat intens de senatoarea Diana Sosoaca, de cateva saptamani, protestul care ar fi trebuit sa fie “cel mai mare miting impotriva restrictiilor Covid-19” s-a dovedit a fi un adevarat fiasco, la Timisoara. Doar cateva sute de persoane au raspuns provocarii lansate, pe cateva canale TV, de senatoarea data afara din AUR, insa protestatarii nu au avut acces in piata centrala a orasului.


Au marsaluit pe un traseu adiacent cu Piata Victoriei, prin fata Catedralei Mitropolitane, apoi pe la poarta primariei, unde au cerut demisia primarului german Dominic Fritz, in conditiile in care cordoanele de jandarmi au blocat accesul acestora in zona centrala a orasului. In zadar s-a strigat „Jandarmeiei, apara hotia” si „Libertate”, ca oamenii legii nu au aceptat sa fraternizeze cu multimea, dupa cum se asteptau unii antivaccinisti.

In semn de protest la pasivitatea jandarmilor, participantii la miting au dat foc mastilor de protectie, in fata catedralei, si i-au acuzat pe sefii fortelor de ordine ca, pentru prima oara, dupa revolutie, Piata Victoriei este blocata, inaccesibila celor ce au dreptul fundamental la libera exprimare.

Printre acestia s-a aflat si Darius Georgiu, vicepresedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, care a reflectat, amar, la cum se schimba vremurile.

Altadata, in vremea comunistilor, la mitingurile PCR, nimeni nu avea voie sa paraseasca piata, acum, dupa 30 de ani, nimeni nu mai are voie sa intre in perimetrul de protocol zero al orasului. Iata mesajul sau postat pe Facebook:  

“Astazi, accesul in Piata Victoriei din Timisoara a fost blocat de jandarmi si civili, in incercarea de a descuraja orice protest. Au fost aduse efective de jandarmi din alte judete, s-au pregatit, nu stim pentru ce(?!), confundand probabil Timisoara civilizata, cu alte parti ale tarii.

Bineinteles ca vor fi unii deontologi care vor aplauda si isi vor freca palmele, ranjind la ingradirea acestui drept al altora, dar asta face parte din caracterul uman si gena de combatanti a unor neaveniti.

Eu, si altii de varsta mea sau mai inaintata, am trait vremuri in care eram adusi cu forta in aceeasi piata, spre exemplu la inceputul anului scolar, iar la caile de acces in centru erau asezate cordoane de oameni ai muncii, oameni “de bine”, care ne blocau IESIREA, sa nu cumva sa se goleasca piata pana cand isi terminau tovarasii discursul. Ce schimbare!

Sa fim bine intelesi:

  1. Protestul nu avea nicio componenta sau latura politica.
  2. Personal, participarea mea la acest protest, avea ca scop doar atragerea atentiei asupra situatiei mediului de afaceri local, regional si national, firme in general mici si mijlocii, care gafaie si sunt in pragul falimentului. Asta era dezideratul principal.
  3. Obligativitatea purtarii mastii in locuri izolate, in varf de munte, la orele de sport ale copiilor de scoala, in fata casei pe o strada pustie, este o masura exagerata si trebuieste corectata, cu calm si fundamentat. Deasemenea, statul la coada la intrarea si iesirea din oras, rezultat al unor masuri prost gandite si ineficiente.

Trebuie sa fim alaturi de mediul de afaceri angajator de personal si platitor de impozite, sa facem tot ce putem pentru a-l sprijini, chiar si in acest mod, dar respectand legea, autoritatea si oranduirea.

Chiar daca mitingul nu a avut loc fizic, cred ca obiectivul a fost oarecum atins, atentia fiind atrasa, desi intr-o foarte mica masura, dovada stand si masurile luate. Sa fie primit!” (G.G.)

Leave a Reply