Primarul unui oras din Timis, demis din functie printr-un ordin al prefectului Zoltan Nemeth. Edilul a pierdut definitiv razboiul cu ANI

Locuitorii orasului Deta vor fi chemati, din nou, la urne pentru alegerea unui primar, dupa ce mandatul lui Petru Roman, care a castigat alegerile locale in toamna anului trecut, a incetat inainte de termen.


Edilul a fost acuzat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate de conflict de interese, dupa ce, in perioada 2008-2012, a avizat documentele justificative pentru plata a 50 de facturi de achizitie, in valoare de 27.029, 07 lei, catre o societate in cadrul careia inculpatul detine calitatea de membru cooperator.

Mai exact, Societatea Cooperativa Consumcoop Deta, unde primarul era membru cooperator, a emis catre Primaria Orașului Deta 100 de facturi in suma totala de 45.543 lei.

De asemenea, firma On Westline SRL, in care primarul era actionar, a asigurat protocolul in cadrul mai multor proiecte finantate din fonduri europene, prin intermediul restaurantului sau. Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca On Westline SRL a primit de la Primaria Deta contracte in valoare totala de 28.760 lei.

Toate contestatiile primarului au fost respinse definitiv de catre instantele de judecata, motiv pentru care Prefectura Timis l-a demis din functie.

Prefectul judetului Timis, domnul Zoltan Nemeth, a semnat Ordinul nr. 102/26 martie 2021 prin care se constata incetarea inainte de termen a mandatului primarului orasului Deta, domnul Petru Roman, ca urmare a decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la incetarea de drept a mandatului.

Ordinul a fost semnat in urma Raportului de evaluare ANI prin care se constata existenta unui  conflict de interese in cazul primarului orasului Deta si are ca temei legal  dispozitiile  art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Atributiile functiei de primar vor fi exercitate de drept de catre viceprimarul orasului pana la alegerea noului primar.

Ordinul produce efecte de la comunicarea lui catre primarul orasului Deta si poate fi contestat la instanta de contencios administrativ in termen de 10 zile de la comunicare”, se mentioneaza intr-o nota de presa emisa de Prefectura Timis.

Pana la organizarea de noi alegeri locale, atributiile de primar al orasului Deta vor fi preluate de viceprimarul Plustea Corneliu-Traian. (Mara Ion)

Leave a Reply