Theater Ability, proiect cultural dedicat persoanelor cu dizabilitati din Timisoara, implementat de Asociatia Hoinart (P)

Asociatia culturala Hoinart, egida sub care functioneaza si Teatrul Portabil Timisoara, a aplicat la un apel de proiecte al Corpului European de Solidaritate, la finalul anului trecut, iar proiectul depus de timisoreni s-a numarat printre cele castigatoare. De luna aceasta a inceput implementarea lui efectiva.


Proiectul Theater Ability este dedicat persoanelor cu dizabilitati (de la handicap locomotor la diverse tulburari psihice) provenite din sistemul de plasament, in prima faza tinerilor si adultilor, apoi copiilor. 

Din grupul de initiativa fac parte Alina Fabri, Denisa Cocoroveanu, Denis Halasz, Ernest Slach si Otniel Florut, membri ai Teatrului Portabil Timisoara, iar proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Corpul European de Solidaritate.

Theater Ability este un proiect de solidaritate, implementat cu ajutorul Asociatiei Hoinart, dedicat tinerilor defavorizati, cu dizabilitati sau proveniti din sistemul de plasament.

Proiectul isi propune sa faca teatrul accesibil tuturor, in special acestor categorii vulnerabile. Astfel, timp de sase luni, in jur de 30 de tineri vor beneficia de ateliere saptamanale, pe categoriile: teatru radiofonic, teatru de animatie, teatru-dans/coregrafie, la finalul carora vor realiza (in functie de contextul pandemic din momentul respectiv) diverse momente artistice de tip performance, happening, teatru invizibil si altele.

In continuare, pe sistemul peer to peer, timp de doua luni, beneficiarii proiectului vor deveni la randul lor traineri pentru 50 de copii proveniti din sistemul de plasament, urmand o noua etapa de reprezentatii artistice.

Parteneri ai proiectului deja confirmati sunt Asociatia Ceva de spus, Fundatia Pentru Voi si Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis.

Asociatia HOINART are ca scop principal promovarea, sustinerea si popularizarea artelor si artistilor autohtoni in randul tinerilor si adultilor atat din domeniul teatral, cat si din alte domenii culturale conexe si nu numai.

“Misiunea hoinartistilor este aceea de a face arta, cu precadere teatrul, accesibil copiilor si tinerilor, atat prin productii, cat si prin ateliere si educatie teatrala. Ne adresam in special categoriilor defavorizate sau lipsite de accesul la cultura si de o educatie culturala”, transmite Alexandru Maniu, vicepresedintele asociatiei culturale Hoinart. (I.P.)

NOTA: Pentru mai multe informatii legate de proiect, puteti contacta echipa Hoinart pe adresa de mail: teatrulportabil.tm@gmail.com

Leave a Reply