Editia FEST – FDR 2021 organizata la Timisoara, in perioada 28.08 – 5.09.2021, reprezinta un apel la rezistenta in fata divizarii tot mai accentuate a societatii romanesti (P)

Teatrul National din Timisoara lanseaza sesiunea de inscriere la selectie pentru noua editie a Festivalului Dramaturgiei Romanesti din cadrul Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, preconizata pentru perioada 28.08 – 5.09.2021.


Pentru ca, in acest timp al nesigurantei si al spaimei, Teatrul National si-a asumat misiunea sa ofere un spatiu de confort psihologic deopotriva pentru creatorii de teatru si pentru spectatori, tema editiei 2021 a FEST-FDR este Polarizare.

FEST – FDR 2021 reprezinta un apel la rezistenta in fata unui discurs politic si social din ce in ce mai divizat, rezistenta in fata tuturor acelor curente de opinie care ii despart pe oameni in categorii antagonice, din ce in ce mai incompatibile unele cu celelalte si ii pun in stare de conflict: tineri contra batrani, vaccinati contra ne-vaccinati, bugetari contra independenti, partizani ai unui partid contra partizani ai altui partid sau ai niciunui partid, institutii publice contra organizatii private si asa mai departe.

Din motive de siguranta si de protectie impotriva SARS-CoV-2, spectacolele selectionate in FEST – FDR 2021 vor fi prezentate pe Scena A ut DOR, scena in aer liber construita de Teatrul National in Parcul Civic, langa Sala 2.

Prin urmare, alaturi de criteriile estetice si tematice, selectia va lua in considerare atat capacitatea spectacolelor de a se adapta pentru reprezentarea in aer liber, cat si adecvarea acestora la masurile de protectie  impotriva SARS-CoV-2, conform legislatiei in vigoare.

Selectia pentru modulul FDR al FEST – FDR 2021 se adreseaza spectacolelor pe texte romanesti (inclusiv scenarii pentru teatru). Dedicat evolutiei spectacolului de teatru romanesc prin traditia sa de peste patru decenii, FEST – FDR continua sa fie si in acest an o formula de a construi prin teatru un spatiu al solidaritatii in fata unei realitati din ce in ce mai constrangatoare si mai lipsite de repere.

Teatrele si companiile independente de teatru pot trimite inregistrarile spectacolelor (link) la adresa e e-mail a selectionerului FDR, teatrologul Oana Bors: oana.bors@gmail.com. Selectia FDR vizeaza spectacole produse in intervalul 15 mai 2020 – 15 mai 2021. Data-limita pentru trimiterea propunerilor este luni, 31 mai 2021. (I.P.)

Foto: Adrian Piclisan / TNtm

Leave a Reply