Efectul COVID. Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO), o noua organizatie care apara interesele patronilor de hoteluri si restaurante. Timisoreanca Corina Macri, prima presedinta

COMUNICAT. Sapte organizatii regionale lanseaza Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO): “Vom apara interesele nationale ale acestei industrii grav afectate de criza Covid-19”


Sapte organizatii regionale isi unesc fortele si lanseaza Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO) pentru a reprezenta interesele sectorului ospitalitatii in contextul in care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus.

Membrii Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii sunt Horetim Timisoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanta, Asociatia Horeca Oltenia Dolj, Asociatia HoReCa Bacau, Asociatia Patronala Horeca Arges si Organizatia Patronala a Carciumarilor Brasoveni.

La initiativa Hospitality Culture Institute, reprezentantii celor 7 organizatii, din care fac parte peste 1.000 de antreprenori din ospitalitate, si-au unit fortele pentru a apara interesele nationale ale unei industrii afectate grav de criza SARS COVID -19 la nivel mondial.

Acest sector de activitate era format, anterior pandemiei Covid-19, din peste 40.000 de jucatori: 18.000 unitati de alimentatie publica, 23.000 unitati mixte de cazare si alimentatie publica, aproximativ 500 agentii de turism si numerosi ghizi locali care au ca scop promovarea punctuala a fiecarei destinatii turistice, universitare sau de business.

Astfel, la nivel teritorial, Bucurestiul coagula in jur de 30% din valoarea generata de sector, desi doar 15% din numarul operatorilor din ospitalitate se regasesc in Capitala.

In ceea ce priveste dezvoltarea, peste 80% dintre antreprenori sunt reprezentati de companii cu un singur punct de lucru si, de cele mai multe ori, antreprenorul este persoana care conduce direct operatiunile zilnice ale unei afaceri. Necesitatea lansarii unei entitati patronale care sa reprezinte si sa cunoasca nevoile majoritatii antreprenorilor din industria ospitalitatii este necesara, avand in vedere esecul inregistrat in identificarea unor solutii de compensare reala pentru masurile discriminatorii luate de autoritati impotriva sectorului ospitalitatii de la declansarea pandemiei Covid-19.

Descentralizarea administrativa a Romaniei forteaza si obliga operatorii din industria ospitalitatii sa se coaguleze in entitati la nivel regional, in speranta de a intra intr-un dialog direct real cu autoritatile locale pentru prevenirea abuzurilor de orice fel. In acest sens, Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO) sustine si ofera suport oricarui grup de antreprenori care isi doreste sa porneasca un patronat local. Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO) invita sub umbrela sa asociatiile deja create sau in curs de infiintare la nivel local care doresc actiune directa, constanta si relevanta pentru interesul comun al antreprenorilor din industria ospitalitatii.

HORETIM, asociatia patronala a industriei ospitalitatii din Timis, una dintre cele mai puternice organizatii sectoriale la nivel national, reprezentata de catre presedintele HORETIM, Corina Macri (foto 2), va asigura presedintia FIO in primul an de activitate. Ulterior, fiecare organizatie membra va detine presedintia timp de un an. Toate asociatiile membre vor avea functia de vicepresedinte, cu drept de veto in Adunarea Generala.

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii va lansa un memoriu adresat institutiilor administratiei centrale cu rol in gestionarea, influentarea si relansarea sectorului industriei ospitalitatii, un ghid de bune practici pentru deschiderea totala a industriei, cat si alte actiuni de tip juridic/sindical in cazul in care demersurile nu sunt considerate cu maxima prioritate, ci au mai degraba rol orientativ. (I.P.)

 

Leave a Reply