Fostul director al Aeroportului International Timisoara, Cornel Samartinean, achitat definitiv in dosarul licitatiilor pe care le-ar fi trucat, dar cu averea sub sechestru asigurator

Fostul deputat PMP Cornel Samartinean – politician care, o perioada, si-a asumat o functie manageriala in care a fost numit politic de PDL Timis – a scapat definitiv de povara penala a dosarului licitatiilor asa-zis trucate de la Aeroportul International Timisoara, in care a fost trimis in judecata de procurorul Lucian Dolcu, de la DNA Timisoara.


“Voi, politicienii, va p….i pe noi, cu bolta!”, ar fi fost remarca cinica a procurorului anticoruptie din timpul anchetei, exclamatie nepotrivita de care avocatii fostului parlamentar s-ar fi folosit  in timpul dezbaterilor din instantele de judecata.

Asadar, Cornel Samartinean ar putea reveni la varful politicii romanesti, in cazul in care va descoperi, ca de obicei, oportunitati de moment pe listele vreunui partid politic.

La termenul din 5 aprilie 2021, Completul de 5 judecatori alcatuit din Constantin Epure, Simona Cirnaru, Oana Burnel, Sandel Macavei si Elena Barbu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins atat apelul DNA, cat si cel al ANAF, insa a mentinut sechestrul asigurator dispus, in 31.10.2014, de DNA Timisoara, asupra cotei de 1/2 detinute de inculpat la apartamentul familiei.

“Respinge, ca tardiv, apelul formulat de partea civila SN Aeroportul International Traian Vuia Timisoara impotriva sentintei penale nr. 400 din data de 9 octombrie 2020 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 4761/1/2015.

Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, partea civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala si inculpatul Blaga Lucian impotriva sentintei penale nr. 400 din data de 9 octombrie 2020 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 4761/1/2015″, a decis Completul de 5 al Inaltei Curti de Casatie si Justie.

Urmeaza ca instantele civila sa decida daca fostul deputat Cornel Samartinean a prejudiciat Aeroportul International Timisoara cu 240.000 de lei, asa cum se sustine in rechizitoriu, sau daca, asa cum sustine fostul inculpat, veniturile incasate din chirii in 2010 au crescut cu circa 45% in comparatie cu anul precedent si ca, mai mult, au fost cele mai mari venituri din chirii incasare de Aeroportul Traian Vuia in perioada 1989-2010.

Nici nu mai conteaza ca acele sume nu s-au incasat niciodata, pentru ca firma care a exploatat spatiile in discutie a dat faliment imediat dupa scandalul chiriilor.

Reamintim ca DNA Timisoara a dispus urmarirea penala a fostului director Cornel Samartinean pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fapte care ar fi fost comise in perioada in care a ocupat functia de director al Aeroportului International “Traian Vuia” din Timisoara.

In decembrie 2015, Samartinean a fost trimis in judecata alaturi de fostul director comercial al Aeroportului “Traian Vuia”, Marius Florin Mezin, si de omul de afaceri Lucian Blaga. Fata de alti doi suspecti impotriva carora initial se incepuse urmarirea penala – deputatul PDL Alin Popoviciu si fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis Constantin Ostaficiuc – s-a dispus disjungerea dosarului, un alt treilea suspect a scapat cu clasare. (G.I.)

One thought on “Fostul director al Aeroportului International Timisoara, Cornel Samartinean, achitat definitiv in dosarul licitatiilor pe care le-ar fi trucat, dar cu averea sub sechestru asigurator

Leave a Reply