O noua organizatie care doreste sa-i reprezinte pe locatarii din blocurile Timisoarei. Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla (FAPT), o alternativa la Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara (FALT)

COMUNICAT. Asociatiile de proprietari din Timisoara se reorganizeaza. O noua structura menita sa fie un adevarat partener de dialog social cu structurile administratiei publice locale (Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Local al Municipiului Timisoara, Politia Municipiului Timisoara, Directia Politia Locala Timisoara etc.) si cu furnizorii de utilitati (Colterm, Aquatim, Retim, E.on Gaz, Enel etc.) a fost constituita din dorinta de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil si armonios in concordanta cu standardele de urbanizare cele mai avansate si civilizate.


Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla este o organizatie non-guvernamentala si apolitica ce reprezinta asociatiile de proprietari din Timisoara. Scopul organizatiei este acela de a creste calitatea vietii timisorenilor in condominii.

Aparent, administrarea imobilelor pare o activitate simpla, dar nu este deloc asa. De la administrarea si gestionarea spatiilor comune (poduri, case ale scarilor, curti etc.) pana la modul in care se incaseaza fondurile pentru reparatii si cum se chletuie acesti bani, dar si obligativitatea legala de implicare a proprietarilor in repararea unei fatade, ca sa dam numai unele din cele mai frecvente motive de discutii in condominii, se stie, administrarea imobilelor si convietuirea sociala urbana este intensa.

Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla intervine aici raspunzand provocarilor inerente care apar in viata locatarilor care traiesc in imobile cu mai multe apartamente si familii. Aceasta ofera consultanta directa si permanenta, prin experti certificati, pentru rezolvarea tuturor problemelor care apar in viata proprietarilor de apartamente de imobile, de la accesarea fondurilor si consultanta in intocmirea dosarelor pentru anveloparea blocurilor, de exemplu, pana la reprezentanta juridica in litigii, acolo unde este cazul.

De asemenea, Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla actioneaza pentru cresterea gradului de profesionalizare a reprezentantilor condominiilor (administratori de condominii si presedinti de asociatii).

Concret, Tesla pune la dispozitia acestora permanent cursuri si seminarii de interpretare a legislatiei si a modificarilor legislative care apar pe parcurs si care ii privesc direct pentru a putea convietui legal.

„Desi la prima vedere, administrarea imobilelor pare o activitate simpla, nu este deloc asa, tinand seama de multitudinea de legi care au incidenta asupra ei (Legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari, Regulamentul UE 2016/679 (GDPR), Legea contabilitatii 82/1991, republicata, Codul Muncii – L egea 53/2003, republicata, O.M.E.F nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, Legea 50/1991 actualizata a Inspectoratului de Stat in Constructii, Legea Ordinii Publice 61/ 1991 republicata, Ordinul 3103/ 2017 privind reglemntarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial).

Toate aceste legi atrag dupa ele o multitudine de reguli si obligatii care trebuie sa fie respectate de catre toate asociatiile de proprietari, fapt ce constituie primul pas inspre un habitat urban modern, sigur si civilizat, asa cum ne dorim cu totii.

Pentru apararea drepturilor asociatiilor de proprietari, dar si pentru indeplinirea cu usurinta a obligatiilor ce deriva din lege, cea mai fireasca cale este o structura  reprezentativa de forta si de sustinere in fata autoritatilor si a furnizorilor.

Astfel, Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla vine in intampinarea asociatiilor de proprietari, constituindu-se ca o platforma suport pentru acestea si, implicit, pentru administratorii de condominii si presedintii de asociatie”, declara Marius Amzulescu, vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari Tesla.

Primii pasi au fost deja facuti. Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla a demarat procedurile de incheiere a unor protocoale de colaborare cu reprezentatii autoritatilor publice locale, precum si cu furnizorii de utilitati si cere sa fie reprezentata, cu rol consultativ, in procesele de luare a deciziilor la nivelul municipiului Timisoara care au incidenta asupra functionarii si organizarii asociatiilor de proprietari.

Din dorinta de a putea raspunde proactiv provocarilor si problemelor cu care se confrunta timisorenii, Federatia Asociatiilor de Proprietari Tesla invita cetatenii, cu sau fara functii in relatie cu asociatiile de proprietari ale imobilelor in care locuiesc, sa semnaleze cele mai mari probleme cu care se confrunta in condominii, dar si in viata cotidiana a orasului. Ne puteti contacta pe pagina de Facebook, pe site-ul Federatiei Tesla sau prin e-mail: timisoara@federatiatesla.ro. (I.P.)

 

Leave a Reply