TRAGEDIE! Trei pacienti infectati cu Covid-19 au murit in unitatea mobila ATI de la Spitalul „Victor Babes”, dupa o defectiune la instalatia de oxigen. Politia a declansat o ancheta pentru a descoperi cauzele deceselor

Incident grav la unitatea mobila ATI de la Spitalul “Victor Babes” din Bucuresti. Instalatia de oxigen s-a defectat, iar din aceasta cauza trei pacienti au decedat, fiind salvati alti cinci, care au fost transferati la alte spitale. Serviciul Omoruri a declansat o ancheta.


Sectia mobila de terapie intensiva a fost pusa in functie saptamana trecuta la Spitalul „Victor Babes” si functiona la capacitate maxima, fiind internati opt pacienti in stare grava.

La spital a ajuns, urgent, si politisti de la Serviciul Omoruri pentru a cerceta incidentul in urma caruia au murit trei persoane.

Potrivit ultimelor informatii, reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, care a refuzat sa intre in container si a parasit incinta spitalului, a revenit la locul evenimentului pentru a participa la primele cercetari efectuate de politisti la fata locului. 

Ministrul Vlad Voiculescu a fost la fata locului si s-a informat despre starea pacientilor si asupra cauzelor incidentului. De asemenea, Raed Arafat a ajuns la Spitalul Victor Babes. Seful DSU a anuntat ca aparatura unitatii mobile de la Victor Babes nu a mai avut probleme tehnice pana acum.

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a spus ca a sesizat Parchetul in legatura cu situatia de la unitatea mobila de terapie intensiva de la spitalul Victor Babes din Bucuresti, unde 3 pacienti au murit din cauza unei avarii la statia de oxigen.

Precizare de presa

Referitor la situatia petrecuta azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobila de Terapie Intensiva, amplasata in curtea Institutului National Victor Babes din capitala, dorim sa facem urmatoarele precizari:

Personalul medical care incadreaza Unitatea de Terapie Intensiva Mobila a semnalat intrarea in avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regasite in container si a comunicat echipei tehnice a spitalului ca acestea prezinta o alarma de suprapresiune respectiv, presiune crescuta de peste 6 Bari, limita maxima admisa pentru functionarea corecta si in siguranta a acestor tipuri de echipamente medicale.

In urma verificarii presiunii oxigenului din Unitatea Mobila, ventilatoarele au ramas in avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fata locului a refuzat intrarea in unitate, desi i-a fost oferit de catre personalul medical, echipament complet de protectie impotriva COVID-19. Acesta, in final a parasit incinta spitalului, refuzand sa intre in TIR.

La acest moment este in derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la cresterea presiunii oxigenului peste valoarea maxima admisa, in cadrul Unitatii Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, in urma avariei a demonstrat ca acestea au inregistrat o cresterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din functiune.

Instalarea si operationalizarea Unitatii se realizeaza sub coordonarea DSU si a spitalului iar reglarea continua a parametrilor de lucru, a instalatiei de oxigen care deserveste UTIM-ul, monitorizarea acesteia si operarea unitatii este realizata de echipa tehnica a spitalului.

Din cei 8 pacienti internati in UTIM din cadrul Victor Babes

  • 1 pacient a fost mutat pe o sectie proprie a spitalului Victor Babes

  • 1 pacient a fost transferat la Spitalul ROL 2 (sectia militara a Ana Aslan)

  • 2 pacienti au fost transferati la Spitalul Bagdasar Arseni

  • 1 pacient a fost transferat la Floreasca

  • 3 pacienti au fost declarati decedati, in urma intrarii in stop cardio respirator

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unitatii de parchet competente teritorial, a declansat cercetari cu privire la decesul a trei persoane, pacienti, in cadrul unei unitati spitalicesti din sectorul 3. Cercetarile vizeaza stabilirea cauzelor si conditiilor in care s-a produs decesul.

Trupurile neinsufletite urmeaza a fi ridicate si transportate la INML in vederea efectuarii necropsiei. (G.G.)
Leave a Reply