Judecatoarea Adriana Stoicescu, dupa iesirea in strada a avocatilor: “De multe suntem amenintati, direct sau voalat, de unii colegi avocati. Da, pentru respect reciproc”

Iesirea in strada a avocatilor din Timisoara, actiune care s-a dorit un semnal de alarma fata de noile riscuri ale exercitarii profesiei de avocat, nu i-a lasat indiferenti pe judecatorii din Palatul Dicasterial.


Echipati si cu pancarte pe care, sub sloganul #AparareaApararii, se puteau citi diverse mesaje, printre care „Respect pentru aparare si egalitate de arme”, „Dreptul la aparare e garantia democratiei”, „Avocatul nu poate fi delator”, „Avocatul nu raspunde penal pentru apararile facute” sau „Oricine are dreptul la aparare”, avocatii au atras atentia justitiabililor care aveau termene la instante, a reprezentantilor mass-media, dar si a magistratilor.

O prima reactie publica la miscarea de aparare a principiilor care guverneaza procesul judiciar – dupa a fost denumita manifestatia de astazi de catre decanul Sergiu Stanila, care a accentuat faptul ca nu este vorba despre un protest – a avut judecatoarea Adriana Stoicescu, fosta presedinta a Tribunalului Timis, care a atras atentia ca nici avocatii nu sunt “usa de biserica”. Chiar si in aceste conditii, insa, sustine orice demers al avocatilor pentru o justitie corecta.

“Mi s-a intamplat recent sa fiu jignita de un avocat in sala de judecata, de fata cu clientul sau. De multe ori avocatii dau vina pe judecatori pentru a-si cosmetiza esecul. De multe ori ni se pun in gura vorbe pe care nu le spunem sau suntem amenintati, direct sau voalat, de unii colegi avocati.

Asta nu ma impiedica sa sustin orice demers al avocatilor pentru o justitie corecta, pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Si, da, pentru respect reciproc”, este mesajul postat pe Facebook de Adriana Stoicescu.

La finalul mitingului, decanul Sergiu Stanila a multumit colegilor pentru solidaritatea si responsabilitatea de care au dat dovada si a reiterat cateva idei din petitia inmanata presedintilor de instante.

“Avocatul nu poate si nici nu trebuie sa fie identificat cu clientii sai! Opiniile juridice scrise sau orale exprimate de avocat nu pot angaja raspunderea penala a acestuia! Audierea avocatilor in dosarele clientilor lor este o practica abuziva si nelegala! Audierea judecatorilor in calitate de martori in legatura cu propriile hotarari inseamna ignorarea autoritatii de lucru judecat a hotararilor judecatoresti, cu consecinta crearii unei stari de insecuritate grava cu privire la utilizarea in raporturile juridice a respectivelor hotarari! Avocatul este partener indispensabil al justitiei si este ocrotit de lege!”. (G.I.)

 

Leave a Reply