Cu restaurantele inchise in marile orase, dar si cu o cerere scazuta din partea teraselor, Crama Dealul Dorului isi indreapta atentia si spre zona corporate (P)

Ultimul an a fost unul plin de provocari, in care majoritatea afacerilor au fost nevoite sa se reorganizeze sau sa supravietuiasca la limita. Inchiderea restaurantelor din marile orase a creat efecte negative nu doar pentru angajatii din Horeca, ci si in randul furnizorilor. Cererea de vin din partea restaurantelor a scazut considerabil asa ca unele crame cauta noi solutii pentru a acoperi acest gol financiar.


Crama Dealul Dorului (Silagiu, judetul Timis) si-a indreptat in ultima vreme atentia spre zona corporate. Numeroase companii doresc sa le ofere la final de an sau de Paste un cadou angajatilor, iar un vin de calitate poate fi tot timpul binevenit.

“Cramele mici supravietuiesc cu greu in aceasta perioada. La un moment dat ne-am pus speranta ca multe dintre restaurante au terase si ca vom avea cerere de acolo. Numai ca pandemia a schimbat complet notiunea de a iesi in oras. Daca in trecut oamenii stateau mai mult la o masa, pe terasa, comandand o sticla de vin, acum stau mai putin si prefera bauturi mai ieftine. Din acest motiv cautam o nisa noua, unele companii au fost receptive, insa speram sa legam cat mai multe parteneriate de acest gen, mai ales ca urmeaza sarbatorile pascale”, a declarat Doru Husarciuc, proprietarul Cramei Dealul Dorului.

In ultimii ani, vinurile din zona Silagiului, judetul Timis, au fost premiate national si international, la concursurile de specialitate. Un exemplu este Muscat Ottonel 2018, din gama Zodiac, a Cramei Dealul Dorului, care anul trecut a obtinut medalia de aur la Concursul International de la Lyon. De altfel, un vin premiat poate fi un semn de recunostinta pentru angajatii care in ultimul an au lucrat in conditii diferite fata de anii anteriori.

Crama Dealul Dorului a creat oferte personalizate pentru companii ce implica discount-uri in functie de cantitatea de vin cumparata. De altfel, companiile pot particulariza etichetele si le pot scrie angajatilor un mesaj sau pot distribui vinul sub sigla companiei.

“Pandemia de coronavirus cred ca este cel mai greu moment cu care ne-am confruntat pana acum in industria vitivinicola. Au mai fost ani grei, cu vreme nefavorabila sau productie scazuta, insa acum avem productie si calitate foarte buna, insa ni s-au redus cateva segmente importante din piata de desfacere. Din cauza ratei mare de infectare din Timis nici degustari in crama nu putem face, desi cerere exista”, sustine Doru Husarciuc, proprietarul Cramei Dealul Dorului.

Multe companii doresc sa organizeze degustari pentru angajati

Din primele discutii cu reprezentantii companiilor, multi antreprenori doresc sa organizeze degustari pentru angajati. Este o metoda de team-building si relaxare in randul celor care lucreaza in multinationale. In prezent, normele sanitare nu permit organizarea acestora in conditiile normale, insa o varianta ar fi degustrarile online.

“In prezent analizam aceasta varianta pentru ca ne lipseste foarte mult interactiunea cu iubitorii de vin. Putem sa livram acasa vinuri si apoi sa ne intalnim online prin diverse platforme astfel incat sa vorbim despre vinurile premiate sau despre cele pe care noi le consideram reprezentative pentru crama noastra.

De asemenea, in momentul in care va exista o relaxare a masurilor sanitare, ne dorim sa mergem sa organizam degustari chiar la sediul companiilor, evident in weekend sau la finalul programului. In zona de vest a tarii sunt multe companii mari care deja s-au aratat interesate de un astfel de beneficiu pentru angajati”, a incheiat Doru Husarciuc, proprietarul Cramei Dealul Dorului, din Silagiu, judetul Timis.

Crama Dealul Dorului produce anual aproximativ 100.000 de sticle de vin. Podgoria este intinsa pe 17 hectare in productie si include urmatoarele soiuri de vita de vie: Merlot, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Riesling Italian si Muscat Ottonel. Pentru a dezvolta un proiect ambitios, in urmatorii doi ani vor mai intra in productie inca 26 de hectare de vita de vie cu soiurile de mai sus, dar si Feteasca Neagra, Chardonnay si Sauvignon Blanc.

Productia de struguri este limitata inca din iarna, de la taierea vitei-de-vie, iar mai tarziu prin taiere in verde, astfel incat sa fie obtinuta strict cantitatea de care este nevoie pentru o calitate superioara a vinului. O planta poate produce mai multe kilograme de struguri, insa prin limitarea productiei ei toata seva poate fi concentrata la mai putini ciorchini marind astfel semnificativ calitatea rodului! Este esential ca o crama care intr-adevar vrea sa obtina vinuri de calitate, sa faca aceasta limitare.

Crama Dealul Dorului detine un spatiu generos sapat in inima dealului, unde vinurile sunt depozitate la temperaturi optime pentru maturare, asteptand momentul cel mai bun pentru a fi livrate clientilor. (I.P.)

Leave a Reply