PREMIERA in imobiliare! Prima casa din Europa construita cu o imprimanta 3D, inaugurata in Olanda. Are 94 mp si a fost ridicata in 120 de ore

Prima casa din Europa produsa de o imprimanta 3D a fost inaugurata in Olanda,  iar producatorii spera ca genul acesta de locuinta va reprezenta in viitor o solutie la indemana tuturor. Elize Lutz si Harrie Dekkers, ambii pensionari, si-au primit joi cheia digitala, in fapt, o aplicatie care le deschide usa cu o apasare pe buton.


Locuinta ridicata in apropiere de Eindhoven are forma unei stanci si este prima casa locuibila in mod legal, dar cu peretii de rezistenta construiti integral dintr-un ciment produs de imprimanta 3D, scrie The Guardian.

Casa este un bungalow cu doua dormitoare. „E frumos, are senzatia unui buncar, da senzatia de siguranta”, a declarat Lutz, citat de The Guardian. Inspirata de forma unei stanci, casa este prima din cele cinci planificate pentru constructie de firma Saint-Gobain Weber Beamix, parte a Project Milestone. Toate cele cinci case vor fi asezate pe malul canalului Beatrix, din Bosrijk, o suburbie a orasului Eindhoven.

In ultimii doi ani, mai multe proprietati au fost partial construite cu ajutorul imprimantelor 3D, in Franta sau SUA, iar numeroase proiecte tot apar in intreaga lume. Dar cei care au proiectat si construit casa din Olanda, care are o suprafata de 94 de metri patrati, spun ca este vorba despre prima locuinta legala si inchiriata, care are peretii de rezistenta fabricati cu ajutorul unei imprimante 3D.

Este de asemenea prima (casa) aprobata 100% de autoritatile locale si care este locuita de oameni care platesc pentru inchirierea ei”, a explicat Bas Huysmans, director executiv al Weber Benelux, o filiala a companiei Saint-Gobain. Metoda construirii cu ajutorul imprimantei 3D presupune un urias brat robotic, cu o duza care elimina un ciment special de textura friscai. Cimentul este „imprimat” pe baza unui proiect creat de un arhitect, strat dupa strat, pentru crearea unui perete suficient de gros.

Punctul unde este schimbata duza, dupa ore de folosire, este vizibil pe peretii casei. La fel, sunt vizibile micile erori de „tiparire”, care pot fi familiare pentru cei care folosesc imprimantele obisnuite, cu cerneala.

Casa este construita din 24 de elemente de ciment, tiparite strat cu strat la o fabrica din Eindhoven, inainte de a fi transportate la locul de amplasare si montate pe o fundatie. Constructia a primit apoi si un acoperis si cadre pentru geamuri.

O solutie rapida, care reduce costurile In vreme ce se afla abia la inceput, construirea caselor cu ajutorul imprimantelor 3D este vazuta drept o solutie care reduce costurile, dar si impactul asupra mediului, prin reducerea cantitatii de ciment folosita.

In Olanda, unde exista o criza de zidari calificati, varianta este dezirabila deoarece este o alternativa la metodele traditionale de constructie.

Constructorii spera ca deja la a patra sau a cincea casa, vor putea „tipari” peretii direct la locul de amplasare. In plus, ei vor ca in viitor sa foloseasca imprimanta 3D pentru a construi si celelalte instalatii ale casei, reducand astfel si mai mult costurile.

„Daca te uiti la timpul necesar pentru construirea acestei case, vorbim despre 120 de ore”, a declarat Huysmans. „Deci daca toate elementele ar fi construite astfel, intr-un singur val, ne-ar lua mai putin de cinci zile, deoarece marele beneficiu este ca imprimanta nu are nevoie sa manance, sa doarma, sa se odihneasca”, a spus el.

Lutz si Dekkers, care au locuit in patru case diferite in ultimii sase ani, platesc acum 800 de euro pe luna pentru a trai in aceasta casa, dupa ce au raspuns unei cereri de aplicatii pe Internet.

In mod obisnuit, pretul pietei ar fi de doua ori mai mare. Dar constructorii au incredere ca experimentul le va aduce in curand si un profit. „Am castigat bani cu prima casa? Nu. Ne asteptam sa pierdem bani cu casa numarul doi, trei, patru sau cinci? Nu”, a spus Huysmans. (Eva Theodorescu)

Sursa: libertatea.ro

Leave a Reply