VIDEO. Concurs de spart oua organizat ad-hoc in Bucovina. VEZI cum isi pregatesc “ciocotarii” ouale de competitie

Traditia concursului de spart oua, din prima zi de Paste, care dateaza de zeci de ani, in Bucovina, nu a fost afectata de restrictiile pandemice. Daca, anul trecut, cand virusul SARS-CoV-2 era considerat mult mai contagios, posesorii de oua tari au fost de acord cu suspendarea competitiei, in acest an concursul a fost reluat cu si mai mare indarjire.


Fiecare participant la intrecere si-a adus “materialul” de concurs, de multe ori, intarit cu ceara sub coaja din varf, si a incercat sa sparga cat mai multe oua, pe care, mai apoi, sa le duca, triumfator, acasa…

Inainte, concursul se organiza, ad-hoc, in curtea bisericii, dar, cu timpul, acesta s-a mutat in alte si alte locatii, pentru ca pierzatorii sa nu mai suporte criticile amicale de sarbatoare.

In zona se stie ca, desi este vorba doar despre o intrecere ritualica, “ciocotarii” isi pun in joc maiestria cu care isi aleg si pregatesc ouale de concurs. In primul rand, se aleg oua de la gainile care nu ies la iarba, pentru ca nu au suficient  calciu, iar jucatorii cu experienta isi pastreaza, o vreme, ouale in faina de malai, pentru ca devin mult mai rezistente.

In orasul Vicovu de Sus, dupa intrecerea din prima zi de Paste, cei mai norocosi dintre concurenti au plecat acasa cu cosurile pline de oua. Sparte, pentru ca, intotdeauna, castigatorul “take all”, adica primeste  oul pierzatorului… (E.T.)

Leave a Reply