Presa timisoreana, in DOLIU. A murit Radu Ciobotea, jurnalist care a condus mai multe redactii de ziar, printre care Evenimentul zilei – Editia de Vest si Banateanul

Radu Ciobotea, jurnalist, scriitor si profesor, a decedat, azi noapte, La Spitalul Judetean din Timisoara, din cauza unor grave probleme de sanatate. A fost internat cu o infectie severa, care a degenerat in septicemie, iar medicii nu au mai reusit sa-si salveze viata. Inca nu implinise 61 de ani si mai avea multe de spus in presa si literatura romaneasca.


“A schimbat modul de a face presa in Timisoara, in calitate de redactor-sef al Evenimentului Zilei – Editia de Vest. Radu Ciobotea a fost un om cult, fin, cu mult bun simt. Un coleg exceptional. Este o mare pierdere pentru Timisoara”, a declarat pentru Adevarul fostul publisher al cotidianului in discutie, Radu Nicosevici.

Radu Ciobotea era absolvent al Facultatii de Litere din cadrul UVT (1984), a fost redactor la publicatiile Flacara, Expres Magazin si Evenimentul zilei.

Ca redactor-sef, a condus postul de televiziune TvT 89, saptamanalul Banateanul si cotidianul Evenimentul zilei – Editia de Vest.

In perioada 1991-1999 a fost corespondent de razboi pe fronturile din Slovenia, Croatia, Bosnia si Kosovo.

In 2004, si-a luat doctoratul in literatura comparata, cu titlul Magna Cum Laude, in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si al Universite d’Artois din Arras, Franta.

A fost, de asemenea, redactor-sef al saptamanalului Diasporaro (Londra), difuzat in numeroase tari europene, si conf. univ. dr. la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

A mai publicat: Intoarcerea la Shaolin (1995), Dupa Revolutie, tarziu (1996), Razboi fara invingatori (1998), Pantera roz ramane in vitrina (2003), Razboi cu Doctor Blues (2003), Une guerre sans vainqueurs (Editions Paris-Mediterranee, Paris, 2003), Reportaj si literatura. Eseu asupra reportajului romanesc si francez interbelic (2005).

La Editura Cartea Romaneasca i-a aparut volumul Aparatorii, un senzational roman cinematografic care dezvaluie secretele istoriei nescrise din epoca lui Stefan cel Mare.

Radu Ciobotea a fost director adjunct al Institutului Cultural Roman din Paris si consul al Romaniei la Balti, in Republica Moldova. Sincere condoleante familiei indoliate. (I.P.)

Leave a Reply