Fara masca pe plaja! Premierul Florin Citu a anuntat ca, de la 1 iunie, turistii nu vor mai fi obligati sa poarte masca de protectie pe litoral

Sezonul estival se va deschide in doua etape, cu mai multe masuri de relaxare, iar, de la 1 iunie, nu o sa mai fie obligatorie purtarea mastii pe plaja. Aceasta veste minunata a fost anuntata, astazi, la Constanta, de premierul Florin Citu, dupa intalnirea cu reprezentantii operatorilor economici de pe litoral, totodata, seful Guvernului avansand data de 1 august ca inceputul celei de-a doua etapa de ridicare a restrictiilor.


“Dupa un an de zile de pandemie, vreau sa aratam ca putem deschide in aceasta vara sezonul estival si in siguranta. Am inteles cu totii ca pentru a avea un sezon de succes in aceasta vara in Romania, pe litoral, trebuie sa lucram impreuna. Toata lumea a inteles ca nu putem redeschide total de la 1 iunie”, a spus Florin Citu, dupa intalnirea cu operatorii economici.

O conditie obligatorie pentru renuntarea la masca pe plaja este pastrarea unei distante mai mari intre sezlonguri.

In acest sens, autoritatile locale vor trebui sa verifice respectarea regulilor.

“Cred ca pentru 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului mastii pe plaja. Aici este un consens. Am venit, bineinteles, cu o conditie: o distantare pe plaja intre şezlonguri, cu care industria este de acord. Dar cred ca aceasta conditie minima putem deja sa o anuntam: fara masca pe plaja incepand de la 1 iunie”, a spus Citu.

Noile masuri vor viza si redeschiderea restaurantelor si a hotelurilor la capacitate maxima, dar doar pentru persoane vaccinate.

Intrebat cum se face diferenta intre clientii vaccinati si cei care nu au vaccin, Florin Citu a spus ca decizia finala va fi luata in comitetul interministerial, dar ca cel mai probabil va fi o aplicatie care va verifica adeverinta de vaccinare.

Si acum se poate verifica daca o persoana este vaccinata intr-o aplicatie, pe baza CNP-ului, a precizat premierul, adaugand ca se cauta solutii pentru ca lucrurile sa fie si mai simple.

“Avem sustinerea industriei si pentru campania de vaccinare”, a declarat Florin Citu.

Un semn care va indica „Locatie sigura. Noi ne-am vaccinat” va fi afisat de toti operatorii economici care lucreaza cu personal vaccinat in totalitate.

Marile evenimente vor putea avea loc in a doua etapa, de la 1 august. Premierul a spus ca isi doreste ca evenimente de amploare, precum NeverSea si Untold, sa fie organizate in aceasta vara, dar „mai aproape de 1 august sau dupa 1 august”.

Sedinta comitetului interministerial va avea loc vineri. (G.G.)

Leave a Reply