Vicepremierul Dan Barna, vizat intr-o sesizare a DLAF-ului catre DNA! Se acuza o frauda cu fonduri europene de peste 7 milioane de euro

Departamentul de lupta antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA in legatura cu ”presupuse fapte de natura penala comise in contextul implementarii unor proiecte finantate din fonduri europene”, potrivit unui raspuns al DNA.


E vorba de 2 sesizari ale DLAF primite de DNA in data de 10 mai 2021 si care vizeaza proiectele cu fonduri europene, in valoare totala de peste 7 milioane de euro, in cadrul carora actualul vicepremier si lider USR, Dan Barna, a fost expert antreprenorial.

”La data de 10 mai 2021, la sediul DNA au fost primite doua sesizari formulate de institutia la care faceti referire si in care sunt reclamate presupuse fapte de natura penala comise in contextul implementarii unor proiecte finantate din fonduri europene.

Cele doua documente se afla in procedura de inregistrare si repartizare, prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat DNA.

DLAF a precizat intr-un raspuns pentru G4media.ro ca a sesizat DNA in legatura cu 4 persoane – experti cu atributii de recrutare si manageri ai structurilor de economie sociala – privind proiectele in care au fost implicati Dan Barna si sora sa.

Vezi mai jos integral comunicatul DLAF.

”1. Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a finalizat actiunile de control privind modul in care au fost implementate proiectele finantate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punti comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritoriala Judetul Alba, prin Consiliul Judetean Alba.

  1. In urma verificarilor efectuate in cazul proiectelor „Punti Comunitare” (cod SMIS 56760) si „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penala motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la intocmirea actelor de sesizare.

Intreaga documentatie se afla in procedura de transmitere catre Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie.

Constatarile vizeaza 4 persoane care, la data faptei, detineau calitatile de expert cu atributii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie sociala (entitati infiintate in cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifrauda va putea oferi mai multe informatii numai dupa finalizarea cercetarilor de catre organele judiciare.

  1. Cu privire la proiectul „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), in urma verificarilor efectuate nu au rezultat indicii privind savarsirea unor fapte de natura penala.
  2. Verificarile cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), avand ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt in curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF va putea oferi mai multe informatii numai dupa finalizarea investigatiilor.

Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF, in exercitarea atribuţiilor ce ii revin, efectueaza sau coordoneaza acţiuni de control in vederea identificarii neregulilor, fraudelor si a altor activitaţi ilicite in legatura cu gestionarea, obţinerea si utilizarea fondurilor europene si a celor de cofinanţare aferente, precum si a oricaror altor fonduri ce intra in sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Va multumim pentru interesul pe care il acordati activitatii Departamentului pentru lupta antifrauda – DLAF si va asiguram de intreaga noastra disponibilitate, in limitele competentelor conferite de lege”, este raspunsul DLAF trimis G4media.ro.

Ce spune Dan Barna. Vicepremierul a explicat ca el a avut rol de expert antreprenorial in cadrul proiectelor vizate de DLAF, nu de expert cu atributii de recrutare sau manager de structura sociala, asa cum a precizat DLAF.

”Pana in acest moment nu am nicio informatie oficiala de la DLAF privind implicarea mea in vreo nota de constatare care sa fie trimisa la DNA. Am incredere ca nu au ales sa anunte in presa inainte sa ma informeze si pe mine.

Din articolul care a aparut azi in presa se desprind urmatoarele informatii:

– Ca DLAF a finalizat o verificare inceputa in timpul campaniei prezidentiale din 2019 si intentioneaza sa transmita catre DNA nota de constatare a verificarii. Se intampla practic exact ceea ce am cerut inca din 2019, fiind singura forma prin care aceasta poveste se poate inchide.

– Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atributii in recrutare si manageri de structuri de economie sociala. Eu nu am avut in proiectele mentionate niciuna din aceste calitati, pozitia mea fiind de expert antreprenorial.

Deci concluzia logica pornind de la raspunsul transmis de DLAF presei ar fi ca nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat si pe parcursul intalnirii avute cu personalul DLAF acum cateva saptamani cand mi-au spus ca nu au retinut nici o fapta ilegala in ceea ce ma priveste.

Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar pana in acest moment nu am primit nici o informatie oficiala.

– Se induce ideea ca numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Daca va fi, voi spune eu, inainte sa vehiculam informatii incomplete, pe surse si de natura sa creeze confuzii inutile.

Am fost permanent la dispozitia DLAF si sunt in continuare la dispozitia lor pentru orice fel de informatii vor avea nevoie. Inteleg ca institutiile trebuie sa isi faca datoria si sa verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene si e firesc sa fie asa; ce nu este firesc e ca o institutie sa comunice in presa informatii incomplete.

Este in mandatul DLAF sa documenteze si sa fundamenteze suspiciuni de frauda – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu sa alimenteze suspiciuni la adresa oricarei persoane, publice sau nu.

Am zis din primul moment ca vreau ca aceasta cercetare sa se termine cat mai repede. Imi mentin solicitarea si astept ca DLAF sa o finalizeze.

In sinteza:

Nu am nici o informatie oficiala despre existenta vreunui dosar pe numele meu.

Nu am nicio informatie despre existenta vreunei fapte care sa imi fie imputata de DLAF sau de vreo alta institutie a statului, pentru ca nu exista niciuna”, a precizat vicepremierul Dan Barna pe Facebook.  (V.E.)

Sursa: G4Media

Leave a Reply