PULS 20. Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti vine la Timisoara cu 148 de lucrari achizitionate anul trecut (P)

Daca timisorenii nu au ajuns sa-l viziteze pana acum, Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) din Bucuresti vine la Timisoara. Kunsthalle Bega si Muzeul National de Arta Contemporana prezinta PULS 20 – noi intrari in colectia MNAC, o expozitie curatoriata de Calin Dan, vineri, 14 mai, in intervalul orar 18 – 21.


PULS 20 prezinta la Kunsthalle Bega un numar de 148 de lucrari din achizitiile care au intrat in patrimoniul MNAC anul trecut. 

Este prima data cand Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) „iese” din casa sa, din aripa E4 a Palatului Parlamentului din Capitala, si vine la Timisoara, la Kunsthalle Bega.

„Muzeul National de Arta Contemporana – MNAC Bucuresti implineste 20 de ani. Douazeci de ani sunt ca 20 de zvacniri de puls in corpul unui muzeu tanar.

Cautand calea dezvoltarii autonome, MNAC a trebuit sa isi hraneasca identitatea cu materia grea a unei colectii mostenite de-a gata din timpuri cand cuvintele contemporan si colectie aveau sensuri cu totul diferite.

In cativa pasi precauti, MNAC si-a extins inventarul, mai cu seama anul trecut, cand un numar important de titluri (180 mai precis) au fost adaugate prin achizitie naratiunii in evolutie a culturii vizuale produse aici.

Se pot spune multe despre acest corpus de lucrari, despre felul aproape miraculos in care el reuseste sa ilustreze 50 de ani de productie artistica locala, despre fascinanta diversitate a personalitatilor reunite prin efortul remarcabil al unui juriu de specialisti cu o cunoastere profunda a istoriei recente a artelor din Romania. Sesiunea de achizitii organizata de catre MNAC in 2020, cu generosul sprijin al Ministerului Culturii, nu a fost doar un mecanism de politici culturale.

Prin sinergia dintre o scena artistica entuziasta (care a asteptat 12 ani acest moment de recunoastere) si competenta specialistilor din muzeu si din jurul acestuia s-a nascut un remarcabil act de curatoriat colectiv.

Rezultatul este aceasta expozitie, deschisa la sediul MNAC sub titlul Dupa doisprezece ani. Productia artistica din Romania in 180 de lucrari, si prezentata acum la Kunsthalle Bega sub un titlu mai adecvat: PULS 20.

Discursul curatorial din care s-a nascut PULS 20 a fost unul organic, expozitia dezvoltandu-se firesc, asemenea unei fiinte vii, prin actiuni si re-actiuni, prin provocari si raspunsuri, printr-o continuitate procesuala fara precedent. Cel mai spontan proiect curatorial al Muzeului National de Arta Contemporana isi incepe un bine meritat traseu national prin aceasta generoasa invitatie la Kunsthalle Bega”, transmite curatorul expozitiei, Calin Dan.

 

Leave a Reply