Absolventii de liceu si de facultate din Timis, promotia 2021, sunt astepati AJOFM pentru a fi luati in evidenta ca persoane in cautarea unui loc de munca (P)

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis ofera servicii de specialitate abolventilor care se inregistreaza in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca, din raza de domiciliu, in vederea medierii pentru incadrarea in munca.


Absolventii de liceu promotia 2021 se pot prezenta pentru inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, ca etapa prealabila si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, in intervalul 04 iunie 2021 – 02 august 2021.

Potrivit prevederilor legale, absolventii trebuie sa se prezinte la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca in termen de 60 de zile de la absolvire.

In cazul absolventilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 04 iunie 2021, avand in vedere ca, potrivit Ordinului nr 3558 din 29 martie 2021 al Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, “Cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 04 iunie 2021”.

Daca absolventii nu se prezinta in intervalul de 60 de zile de la absolvire (04 iunie 2021 – 02 august 2021), ei au dreptul sa se prezinte in continuare sa se inregistreze ca persoane in cautarea unui loc de munca, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj, beneficiind de servicii de informare si consiliere profesionala, mediere, formare profesionala, etc.

Precizam ca aceste prevederi pentru absolventii de liceu sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de invatamant de a elibera certificate de studii in termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizarii studiilor), ori pana la acea data rezultatele examenului de bacalaureat inca nu sunt cunoscute.

In cazul absolventilor de studii superioare, termenul de 60 de zile in interiorul caruia trebuie sa se inregistreze la agentiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovarii examenului de licenta (daca persoana promoveaza examenul de licenta in termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Avand in vedere ca nimeni nu are siguranta promovarii examenului de licenta, sugeram tuturor absolventilor de studii superioare cu domiciliul in judetul Timis sa solicite adeverinta de absolvire (chiar si fara examenul de licenta) imediat ce au finalizat cursurile si sa se inregistreze la sediul agentiilor de ocupare cele mai apropiate (Timisoara, Lugoj, Sannicolau Mare, Deta, Jimbolia, Faget, Buzias) in interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor.

Atentie! Daca examenul de licenta nu este promovat in termen de 12 luni, iar absolventul nu s-a inregistrat in termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana in cauza nu va mai avea dreptul la indemnizatie de somaj, dar in schimb va putea sa beneficieze de serviciile de stimulare a ocuparii fortei de munca si de formare profesionala gratuite daca se inregistreaza in evidenta A.J.O.F.M. Timis.

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si in acest termen se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii (3×500 = 1500lei). Plata se efectueaza in doua transe: prima dupa incadrare si a doua dupa cele 12 luni.

Avand in vedere contextul pandemic va facem cunoscut faptul ca documentele pot fi transmise si pe email la adresa timis@anofm.gov.ro , cu specificatia pe fiecare document „conform cu originalul” si semnate olograf.

Documentele necesare pentru inregistrare, inclusiv formularele tip (declaratie pe propria raspundere ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca – Ordinul Presedintelui ANOFM 286/2020 si declaratia privind prelucrarea datelor cu caracter personal) se regasesc si se pot descarca de pe site-ul:  www.anofm.ro -> ajofm timis -> persoane fizice -> servicii de inregistrare ->formulare. (AJOFM Timis – Compartiment Comunicare)

Foto: arhiva

Leave a Reply